30 dec. 2022 | 12:33

Obligatoriu pentru toți românii care nu stau la adresa din buletin, s-a schimbat legea: cum scapi de amendă

CHESTII
Obligatoriu pentru toți românii care nu stau la adresa din buletin, s-a schimbat legea: cum scapi de amendă

În cazul în care nu locuiești la adresa pe care o ai înscrisă pe buletin, ar trebui să ții cont de faptul că legea s-a schimbat, iar tu riști amenzi considerabile, în cazul în care alegi să ignori această prevedere.

Actul normativ în cauză introduce un nou capitol la articolul 31 al OUG 97/2005, potrivit căruia „persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de la plecare”.

Ce amendă riști să primești dacă neglijezi noile prevederi

După cum menționam într-un articol anterior, dacă decizi că e timpul să îți schimbi adresa de reședință, află că ești obligat prin lege să anunți serviciul public comunitar de evidență a persoanelor.

Așadar, conform proiectului de lege menționat anterior, dacă nu vei anunța autoritățile în timp util despre schimbarea reședinței tale, riști să scoată din buzunar o sumă cuprinsă între 75 de lei și 100 de lei.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, „reglementările legale în vigoare conţin obligaţii pentru cetăţeni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul în care sunt formulate nu permite sancţionarea nerespectării acestora, iar în cazul stabilirii reşedinţei nici nu există instituite astfel de obligaţii”.

Acest nou proiect are ca scop completarea Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate.

Ba mai mult, acest act normativ îi include și pe cei care aleg să găzduiască alte persoane. Este foarte important de știu că, în cazul în care te afli într-o asemenea situație, trebuie să notifici organele de ordine abilitate, în acest sens. Ne referim la Poliție și Serviciul Public de Evidența Populației.

Desigur, dacă ești proprietarul unei pensiuni sau al unui hotel, nu vei fi nevoit să faci acest lucru, de vreme ce această lege nu este despre tine și nici pentru tine.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele