15 aug. 2022 | 16:33

Oamenii de știință au făcut un experiment bizar cu șoareci: ce au descoperit

ACTUALITATE
Oamenii de știință au făcut un experiment bizar cu șoareci: ce au descoperit

Elixirul vieții rămâne o legendă, dar îmbătrânirea tinerilor înainte de vremea lor poate să nu fie la fel de exagerată. Iată ce experiment ciudat au făcut cercetătorii cu șoareci.

Așadar, într-un nou experiment, șoarecii tineri au experimentat pentru scurt timp semne de bătrânețe atunci când oamenii de știință i-au infuzat cu sângele șoarecilor mai în vârstă. Un efect similar de îmbătrânire a avut loc atunci când celulele umane au fost scufundate în plasma unor indivizi mai în vârstă.

Șoarecilor tineri – în vârstă de trei luni și toți masculi – li s-a administrat o transfuzie de sânge de la un șoarece mai în vârstă, în vârstă de 22-24 de luni. Șoarecii mai tineri au fost apoi testați pentru forța musculară, pentru a vedea dacă sângele vechi a creat efectul îmbătrânirii țesuturilor.

În comparație cu un grup de control (șoareci tineri care au primit o transfuzie de sânge de la un alt șoarece tânăr), șoarecilor care au primit sânge de la un șoarece bătrân le-au „scăzut forța maximă de contracție și au avut rate semnificativ mai scurte de dezvoltare a forței în timpul contracțiilor”, au raportat cercetătorii.

Șoarecii au fost testați pentru rezistența lor fizică pe o bandă de alergare la momentul inițial și la șapte zile după perfuzia de sânge. Șoarecii care au refuzat să alerge au fost stimulați de o suflare de aer care i-a făcut să alerge până s-au epuizat. De asemenea, șoarecii care au primit sânge vechi s-au obosit mai repede și au alergat pe o distanță mai mică pe banda de alergare decât grupul de control.

Experimentul cu șoareci tineri și bătrâni

Acești șoareci au avut, de asemenea, dovezi ale îmbătrânirii ficatului. Când șoarecii mai în vârstă au primit sânge mai tânăr în acest experiment, lipidele și oboseala au scăzut, iar rezistența musculară a crescut.

Acest ultim rezultat a reflectat un studiu anterior, realizat de Universitatea din California în 2005, care a arătat că crearea de gemeni de șoareci tineri și bătrâni (și, prin urmare, împărtășirea sângelui și a organelor) poate inversa semnele îmbătrânirii la șoarecii bătrâni.

„Folosind schimbul heterocronic de sânge, raportăm un transfer al senescenței fiziologice de la șoareci bătrâni la tineri”, spun cercetătorii. „Acest răspuns nu are legătură cu vârsta cronologică”, au scris cercetătorii în lucrare.

Cercetătorii au emis ipoteza că celulele de la șoareci mai în vârstă eliberau un „fenotip secretor asociat senescenței” (SASP) care promovează îmbătrânirea, cum ar fi slăbiciunea musculară, pierderea rezistenței și deteriorarea țesuturilor.

Aceste celule senescente – celule vechi care s-au oprit în reproducere, dar nu au fost eliminate din organism – ar putea afecta celulele din apropiere din interiorul unui individ mai tânăr, chiar și fără a avea loc mai întâi îmbătrânirea cronologică.

Cercetătorii au plasat, de asemenea, celule renale umane în plasmă prelevată de la persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani și au găsit mai mulți biomarkeri ai îmbătrânirii în termen de șase zile de la experiment. Acești biomarkeri nu au fost găsiți când experimentul a fost repetat folosind plasmă prelevată de la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Ambele experimente indică faptul că ajustarea și modularea diverșilor factori, inclusiv SASP, ar putea duce la noi strategii terapeutice atunci când vine vorba de o viață mai lungă, concluzionează cercetătorii.