O parte din România se transformă încet, dar sigur. Unde este singurul deșert din țara noastră
România se poate lăuda că este una dintre puținele țări ale Europei în care se regăsesc aproape toate tipurile de ecosistem. Din cauza schimbărilor climatice, o regiune din România se transformă acum încet și sigur într-un deșert.
Chiar dacă pare greu de crezut, o zonă a României se poate lăuda cu un deșert, ce-i drept, de mici dimensiuni. Dunele de nisip se regăsesc în jurul localității Dăbuleni, județul Dolj. Acestea acoperă o suprafață totală de 80.000 de hectare, astfel că redă cu fidelitate imaginea unui adevărat deșert.
Această zonă reprezintă unicul deșert al țării, mai ales că în Dăbuleni se află singurul Muzeu al Deșertului de pe teritoriul țării noastre. În prezent, România numără aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu nisip, însă doar în jurul localității Dăbuleni, zona arată la fel ca una deșertică.
Această zonă mai este cunoscută și ca „Deșertul oltenesc”, unul dintre cele mai recente peisaje ale țării. În trecut, în acest loc creșteau diferite specii de plante care pe timpul verii se uscau, iar în jurul dunelor se regăseau păduri de salcâmi și vii.
Singura regiune din țară care se transformă în deșert
În perioada comunistă, autoritățile au decis defrișarea pădurilor din zonă, irigând-o cu apă din Dunăre pentur a alimenta un institut de cercetări agricole din zonă. După 1990, locuitorii au observat că din cauza schimbărilor climatice, în locul respectiv deșertul prindea o formă tot mai conturată. Singurele culturi care rezistă climei sunt cele de pepeni. Autoritățile locale au în plan reîmpădurirea pentru a cultiva piersici, viță de vie și cartofi.
Pe de altă parte, cercetătorii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri caută soluții pentru ca fermierii din zonă se poată folosi de terenul arid, luând în calcul și cultura fructelor exotice.
„Se ajunge în astfel de situații atunci când e vorba de o fluctuație a precipitațiilor, așa cum s-a întâmplat în acest an, în care ploile care vin sezonier au debutat mai târziu, intervalul ploios ajunge să fie mult mai scurt, iar seceta se prelungește. Felul în care gestionăm local resursele e foarte important, poate amplifica problemele schimbărilor climatice, ale încălzirii globale sau să le limiteze”, după cum a declarat Roxana Bojariu, expert climatolog.
Meteorologul Bogdan Antonescu a explicat că România se află într-o zonă de graniță în ceea ce privește clima, astfel că România a ajuns într-o zonă în care partea de sus făcea parte din bazinul Mării Mediterane. Așadar, în timpul verii, cantitatea de precipitații din această zonă este mult mai mică, fiind întâlnite seceta și deșertificarea.