O nouă taxă pentru români, la orizont: cum răsare „Taxa pe Soare”. Dispută pe ordonanța introdusă de Guvern pe „șest”
O nouă taxă a apărut la orizontul românilor, după ce aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial chiar înainte de ziua liberă de la stat. „Taxa pe Soare” reprezintă o nouă dare către stat care a „răsărit peste noapte” în actul normativ.
Guvernul PSD-PNL a emis în seara dinaintea vacanței de 1 Decembrie o ordonanță de urgență în care este menționată o nouă taxă, fiind vorba despre „taxa pe soare”. Această taxă vizează atât persoanele fizice cât și persoanele juridice care și-au instalat panouri fotovoltaice și care produc curent pe care îl consumă în propria gospodărie ori companie.
„Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, se arată într-un comunicat.
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR afirmă că această măsură a fost luată de către Executiv în scopul de a proteja „monopolul și piața captivă a companiilor energetice”. Potrivit acestuia, în ciuda banilor primiți de către România din partea UE pe care PSD și PNL nu îi investesc în producerea de energie verde, o nouă taxă este inventată pentru a stopa românii să devină prosumatori.
O nouă taxă răsare peste noapte și afectează prosumatorii
Marți, Guvernul a aprobat respectiva ordonanță de urgență pentru completara cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Cărbunaru, în cadrul unei conferințe de presă.
Noua măsură apare în ordonanța de urgență la art. 21, actul normativ putând fi citit integral AICI și a venit într-un moment în care ne confruntăm cu o criză energetică.