12 feb. 2022 | 08:55

O explozie cosmică de acum 1.500 de ani, probabil responsabilă pentru dispariția unei întregi civilizații

ACTUALITATE
O explozie cosmică de acum 1.500 de ani, probabil responsabilă pentru dispariția unei întregi civilizații

Cu mai bine de 1.500 de ani în urmă, în Estul Statelor Unite ale Americii, se întindea o vastă cultură cunoscută, ulterior, sub numele de Hopewell.

Conform a ceea ce știm, în momentul de față, această cultură străveche a dispărut, iar timp de zeci de ani, specialiștii în domeniu nu au știut care ar fi putut să fie cauza pentru care acest lucru s-a întâmplat. Cauza declinului culturii a fost mult timp dezbătută, războiul și schimbările climatice fiind două dintre posibilități. Mai nou, a fost deschisă o nouă cale de cercetare, după ce au fost găsite resturi ale unei comete.

Cercetătorii care lucrează pe 11 situri arheologice diferite (pe raza a trei state americane) au găsit concentrații neobișnuite de iridiu și platină în săpăturile lor, ceea ce ar putea să demonstreze că, la un moment dat, o cometă ar fi aterizat în aceste locuri.

Resturile cometei ar fi putut lovi aproape de comunitățile din Ohio, Hopewell, provocând o explozie în aer capabilă să distrugă întreaga comunitate.

Există și alte indicii care arată că acea explozie ar putea fi vinovată pentru dispariția civilizației Hopewell

Cercetătorii au găsit, de asemenea, și alte indicii care să le susțină teoria cea nouă: în triburile rămase în zonă, se vorbește încă despre un eveniment extraordinar, petrecut în istorie.

„Unii povestesc despre un șarpe cu coarne care a zburat pe cer și a aruncat pietre pe pământ înainte de a se prăbuși în râu”, a declarat antropologul Kenneth Tankersley, de la Universitatea Cincinnati din Ohio. „O cometă trecând prin aer ar putea arăta ca un șarpe uriaș”, a completat acesta.

Ba mai mult, micrometeoriții lăsați în urma unor astfel de evenimente pot dezvălui o amprentă chimică clară, spun cercetătorii.

Firește, în momentul de față vorbim despre studii ce se află încă în stadiul incipient, totul putând să fie rezumat la nivelul de pură teorie.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele