Nu te lăsa păcălit: se plătește sau nu perioada de internship? Ce spune legea, concret
Pe piața muncii din România este tot mai răspândit internshipul, avantaje fiind atât de partea angajaților, cât și a angajatorilor.
Doar că acolo unde există o practică extinsă într-un anumit domeniu, cresc și șansele de a apărea probleme diverse. Una dintre ele e vizată de salarizare.
Există o mare dilemă în rândul multor firme și candidați la perioadele de internship cu privire la drepturile salariale. Unii susțin că persoana care ia parte la internship nu ar trebui să fie remunerată, fiindcă a venit acolo să lucreze pentru a câștiga experiență, în timp ce altele sunt de părere că fiecare oră de muncă prestată trebuie să fie plătită, indiferent că vorbim despre un contract de muncă sau un internship.
Dincolo de disputele de opinii, legislația muncii e foarte clară și reglementează cât se poate de bine acest domeniu, iar ea spune un singur lucru. Acela că, dacă prestezi muncă în cadrul unui internship, ai dreptul la plată!
Situația e similară cu cea întâlnită în perioadele de probă pe care unii candidați la anumite joburi trebuie să le treacă, înainte de a se bucura de statutul de angajat cu acte în regula. Și în acest interval de timp candidatul are drepturi salariale.
Mai mult, legislația în vigoare prevede sancțiuni (deloc de neglijat) pentru companiile prezente pe piața muncii din România care încalcă prevederile cu privire la drepturile bănești ale persoanelor ce muncesc în cadrul unui internship. Se poate ajunge la amenzi usturătoare, avertizează specialiștii!
Câți bani sunt obligați să-ți dea și cât te pot pune la muncă
„Internul (contract de internship) este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează, potrivit Legii nr. 176/2018, un contract cu organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) – entitatea care lucrează cu interni fără contract riscă altfel amenzi și de 20.000 de lei.
Ca durată a unui contract de internship, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total. Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație (asimilată veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului), de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, proporțională cu timpul efectiv lucrat. Iar cei care nu-și plătesc internii riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei”, explică avocatnet.ro.