Nu mai pot avea permis de conducere. Informația pe care trebuie să o știe toți șoferii din România
Mare atenție, șoferi. O mare parte dintre cetățenii români suferă de probleme de sănătate care le pot pune viața în pericol, mai cu seamă, atunci când se află la volan. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple și pentru a preveni ca Poliția să le ia permisul, trebuie să respecte anumite condiții impuse de lege. Iată despre ce este vorba!
La ce riscuri se expun șoferii care se confruntă cu aceste probleme
Orice persoană care dorește să obțină permisul de conducere trebuie să știe că are nevoie de o adeverință care să facă dovada faptului că este apt medical și psihic pentru a conduce un autovehicul.
Chiar dacă ai obținut această adeverință, exista șansa ca în timp, problemele de sănătate existente să se agraveze, iar medicul de familie să te trimită la specialist pentru un control amănunțit. În această situație, dacă afecțiunea ar influența acțiunea de a conduce un autoturism, ești obligat ca în termen de trei zile să te prezenți la medic pentru a afla cu ce probleme te confrunți și dacă acestea se pot rezolva.
În cazul în care nu vei face acest lucru, permisul tău de conducere ar putea fi reținut de polițiști până când vei fi apt din nou din punct de vedere medical să conduci o mașină.
Printre cele mai des întâlnite probleme care ar putea împiedica conducerea unui autovehicul sunt afecțiunile cardiovasculare, motiv pentru care, persoanele care se confruntă cu ele sunt nevoite să urmeze tratament specific, urmând ca după aceea să-și poată obține din nou permisul.
Ce schimbări au apărut în ordinul Ministerului Sănătății
Un ordin al Ministerului Sănătății din 2017 anunța că toți șoferii trebuie să fie apți din punct de vedere medical și psihologic pentru a conduce un autoturism. Atunci a fost, de asemenea, evidențiată problema legată de afecțiunile cardiovasculare care pot împiedica persoanele care se confruntă cu ele să conducă.
Cu trei ani mai târziu, pe ordinul emis de Ministerul Sănătății au fost adăugate mai multe afecțiuni care pot împiedica conducerea unui autoturism. Astfel, actuala legistație reamintește din nou de restricțiile strând legate de prezența unor boli cardiovasculare, menționând și alte probleme de sănătate care necesită întreruperea condusului și urmarea unui tratament specific.
Așa se explică faptul că „ 4.1 Afecțiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.
4.2. În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto din grupele indicate le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic”, se arată în ordimul emis de Ministerul Sănătății.
Cum îți poți recuoera permisul de conducere în funcție de afecțiunea de care suferi
Astfel, persoanele care suferă de următoarele afecțiuni, trebuie să știe că sunt obligați să respecte legistlația în vigoare, făcând o pauză de la șofat, pentru a se concentra pe rezolvarea problemelor de sănătate care le-ar putea pune viața lor în pricol, dar și a altor participanți la trafic.
Dacă te regăsești printre persoanele care se confruntă cu bradiaritmii, tahiaritmii, cardiopatie structurală și tahicardie ventriculară, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac, sindrom coronarian, insificiență cardiac, transplant de cord, hipertensiune arterială malign, trebuie să știi ca permsul tău de conducere este în pericol și să îți planifici în viitorul apropiat o vizită la medicul specialist.
Există și cazuri mai nefericite, în care afecțiunile de care o persoană suferă să fie atât de riscante, încât să fie interzis prin lege să poți conduce un autoturism. Printre acestea se numără persoanele care au implantat un defibrilator, cele care suferă de boli vasculare periferice, respectiv anevrism aortic toracic și abdominal sau cele care se confruntă cu insuficiența cardiacă.