13 sept. 2022 | 11:14

Nu doar tichetele de masă au crescut în România: alte vouchere de la angajator au sărit la 190 de lei

ACTUALITATE
Nu doar tichetele de masă au crescut în România: alte vouchere de la angajator au sărit la 190 de lei

În România, există o serie stufoasă de beneficii suplimentare la care pot apela angajatorii pentru a-și stimula angajații, pe lângă salariu. Cei mai mulți știu doar de tichete de masă, acestea fiind cele mai comune, dar există și alte venituri sub formă de vouchere și tichete care nu se impozitează și pot fi acordate, atât regulat, cât și ocazional.

Valoarea tichetelor de masă, a voucherelor culturale și de altă natură este stabilită de statul român sub forma unui prag maximal. Patronii de firme pot alege să ofere sume mai mici decât atât, dar, în majoritatea cazurilor, se optează pentru pragul maxim. Din acest motiv, creșterea oficială a valorii unor tichete este o veste foarte bună pentru angajații care se bucură de acest privilegiu. În acest caz particular, este vorba de tichetele culturale, acordate lunar sau ocazional.

Cresc voucherele culturale în România, după ce a crescut valoarea tichetelor

În România, valoarea sumei lunare care poate fi acordată angajaților sub formă de tichete culturale va fi indexată cu rata inflației din țara noastră și, în consecință, va ajunge de la 150 de lei la 190 de lei. Pe de altă partea, valoarea sumei ocazionale care se poate acorda sub formă de tichete culturale va fi majorată de la 300 lei la 380 lei, conform datelor dintr-un proiect comun inițiat de Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii.

Ca referință, dacă știai doar de tichetele de masă și este prima oară când auzi de tichete culturale, acestea din urmă pot fi folosite pentru plata accesului la diverse evenimente culturale, precum concerte sau expoziții, dar și pentru unele achiziții tot cu scop cultural, precum cărțile. În ceea ce privește momentul în care se vor aplica aceste măriri, se vehiculează intervalul octombrie 2022 – martie 2023. Pentru aceste sume, se datorează impozitul pe venit de 10%, dar nu ști contribuții sociale la pensie sau de sănătate. Cu alte cuvinte, sunt niște bani în plus acordați angajaților care vin la pachet cu costuri semnificativ mai mici pentru angajator în raport cu salariul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele