14 feb. 2022 | 11:50

Noua Casă 2022: ce se întâmplă cu alternativa la programul Prima Casă

ACTUALITATE
Noua Casă 2022: ce se întâmplă cu alternativa la programul Prima Casă

Și în 2022, românii care au în plan achiziția unei locuințe vor putea beneficia de credite ipotecare cu garanții de stat, conform reglementărilor programului guvernamental „Noua Casă”, cel care înlocuiește „Prima Casă”.

Autoritățile centrale au oferit deja detalii despre cum se va desfășura și ce va presupune ediția din acest an a programului „Noua Casă”.

Ce trebuie să știi, concret, despre „Noua Casă” 2022

Explicațiile vin din partea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu. Oficialul guvernamental susține că ediția din acest an a programului va coicide cu cea din 2021, în sensul plafonului de care va dispune programul.

Mai exact, vorbim despre un plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde lei care pot fi emise în anul 2022.

„Astăzi am semnat continuarea programului Noua Casă. Alocarea se va menține în prima faza la nivelul de anul trecut”, a declarat ministrul Câciu.

Oficialul a mai spus faptul că, dacă programul va fi un succes, iar numărul doritorilor va fi foarte mare, plafonul ar putea fi subvenționat suplimentar. Rămâne doar să vedem cât de mulți români se vor înscrie pentru a beneficia de credite ipotecare cu garanții de stat, în vederea achiziționării unei locuințe, anul acesta.

Românii interesați de program trebuie să știe că pot obține sprijin pentru achiziționarea unei singure locuințe, valoarea maximã a creditului care poate fi accesat fiind de 66.500 Euro – pentru locuințe al cãror preț este de maxim 70.000 Euro. În acest caz, avansul solicitat viitorului proprietar se ridică la 5%. De asemenea, se pot contracta și credite de 119.000 Euro – pentru locuințe al cãror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Din 2009 și până în prezent, programul (lansat inițial sub denumirea de Prima Casă), a fost un real succes pe piața rezidențială. S-au acordat, în total, nu mai puțin de 321.073 de garanții. De asemenea, datele oficiale de la Ministerul Finanțelor ne arată că au fost și promisiuni de garantare în valoare totalã de 29,90 miliarde lei.