Noi sancțiuni împotriva Rusiei, discutate la nivel european. Cum s-ar putea folosi Ungaria de „diplomația de șantaj”
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor întâlni luni pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului și asupra unei sume suplimentare de 2 miliarde de euro pentru livrările de arme către Ucraina.
Cu toate acestea, a rămas neclar dacă Ungaria va bloca unele decizii, recurgând la ceea ce diplomații au denunțat drept „diplomație de șantaj” din cauza unei dispute privind fondurile UE blocate pentru Budapesta.
„Există un acord, în principiu, dar există, de asemenea, marele elefant din cameră”, a declarat reporterilor un diplomat UE de rang înalt, referindu-se la utilizarea de către Budapesta a dreptului său de veto. „Este un tip de diplomație de șantaj pe care am prefera să nu o vedem, dar este ceea ce este.”
Miniștrii de externe vor discuta un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar urma să plaseze alte aproape 200 de persoane și entități pe lista de sancțiuni a UE.
De asemenea, ei urmează să examineze noi sancțiuni împotriva unor persoane și organizații iraniene din cauza încălcării drepturilor omului în cadrul represiunii protestatarilor de către Teheran și a furnizării de drone către Rusia.
2 miliarde în plus pentru Ucraina
De asemenea, vor urmări să suplimenteze cu 2 miliarde de euro un fond pe care statele membre l-au folosit pentru a finanța achizițiile de arme pentru Kiev, dar care a fost în mare parte epuizat în cele aproape 10 luni de război în Ucraina.
Se așteaptă ca miniștrii să convină asupra unei misiuni civile în Republica Moldova, care ar putea cere ajutor în domeniul apărării cibernetice, al luptei împotriva corupției sau al consolidării statului de drept.
De asemenea, se așteaptă ca miniștrii de externe să deschidă calea pentru o misiune militară de trei ani în Niger, cu 50-100 de soldați la început, iar ulterior până la 300, pentru a ajuta țara să-și îmbunătățească logistica și infrastructura, potrivit Reuters.
Una dintre cele mai sărace țări din lume, Nigerul este considerat a fi în pericol din cauza unei posibile răspândiri a violenței din Mali, țara vecină, unde militanții islamiști câștigă teren în urma retragerii forțelor franceze și a altor forțe europene.
Înainte de reuniunea lor, miniștrii vor discuta cu omologii din Parteneriatul estic – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina – națiuni pe care UE a încercat să le stabilizeze în fața războiului Rusiei din Ucraina.