14 aug. 2022 | 14:50

Nici bancherii nu mai au bani: profiturile scad, așa arată începutul sfârșitului?

ACTUALITATE
Nici bancherii nu mai au bani: profiturile scad, așa arată începutul sfârșitului?

Mulți români trăiesc cu impresia că, în această perioadă, numai pe umerii lor apasă povara financiară a unui trai din ce în ce mai scump. Doar că ultimele rapoarte financiare indică faptul că nici marilor bănci din România nu le merge prea bine.

Profiturile unora dintre băncile prezente pe piața de profil din țara noastră par să fi intrat la apă. Deși deprecierile nu sunt, totuși, puternice, vorbim totuși de o scădere ce merită consemnată.

De exemplu, din ultimul raport al UniCredit România aflăm că profiturile sunt în scădere. Practic, banca are un câștig mai mic. Este vorba despre o diminuare cu 7,07% a profitului pe primul semestru al acestui an, pe care banca l-a încheiat cu un profit net consolidat de 405,38 milioane lei.

Care e situația financiară, de fapt

„După un an 2021 cu condiții de piață marcate de incertitudine în contextul pandemic, în primul semestru al anului 2022 creditarea a accelerat, atât pe segmentul Companiilor cât și pe cel al Persoanelor Fizice, prin volume nou finanțate superioare perioadei similare a anului trecut. În primele șase luni ale anului 2022 costul cu riscul de credit s-a îmbunătățit date fiind calitatea portofoliului de credite, recuperările semnificative și reluarea plăților din partea clienților ce au beneficiat de suspendarea acestora în contextul măsurilor de suport pentru clienții afectați de pandemie, iar rata creditelor neperformante a înregistrat o diminuare graduală”, a transmis compania.

Prin comparație, pe primul semestru al lui 2022, compania raporta, prin vocea lui Andrea Orcel, director executiv al UniCredit, că „UniCredit a furnizat un alt trimestru cu rezultate financiare excelente, în toate afacerile noastre, demonstrând valoarea și dinamismul comercial al francizei si al oamenilor nostri.

Primele luni ale anului 2022 au fost marcate de incertitudinea geopolitică și macroeconomică extremă. Așteptăm, fără îndoială, provocări în economia globală cauzate de războiul din Ucraina și a impactului său pe scară largă, dar UniCredit intră în această perioadă cu un model rezilient”.