19 dec. 2022 | 09:55

Ne vine nota de plată: ce se întâmplă la Polul Nord, cum ne afectează comportamentul nesăbuit

ACTUALITATE
Ne vine nota de plată: ce se întâmplă la Polul Nord, cum ne afectează comportamentul nesăbuit

Se pare că, în ultima perioadă, unele părți din Arctica nu mai arată așa cum știam noi sau cum învățam la școală.

Multe regiuni se transformă, zăpada fiind înlocuită de ploaie, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere.

„La margini, tranziția are loc, în esență, deja”, a declarat John Walsh, om de știință șef la Centrul Internațional de Cercetare Arctică de la Universitatea din Alaska Fairbanks.

În următoarele câteva decenii, a spus el, ploaia va deveni principala formă de precipitații la marginea Arcticii.

Acest lucru lucru este cauzat de faptul că temperaturile din Arctica sunt mai ridicate din cauza gazelor cu efect de seră emise de utilizarea combustibililor fosili.

Regiunea polară continuă să se încălzească de două ori mai repede decât restul planetei

Acest lucru face ca gheața arctică să se diminueze, tundra să devină verde și să aibă vegetație, păsările marine să moară de foame.

Nu doar că Arctica se schimbă. Aceasta este o problemă valabilă pentru întreaga planetă.

O atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, permițând ploii să-și facă „numărul”.

În locuri precum sud-vestul Alaska, asta înseamnă că ploaia cade pe zăpadă, apoi îngheață. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, în Fairbanks în decembrie 2021.

Drumurile au devenit periculoase. Școlile au fost închise, iar pășunile au înghețat, ceea ce a dus la o situație destul de tragică: animalele nu au mai avut ce mânca.

„Aceste evenimente de ploaie înghețată pot fi devastatoare, deoarece stratul de gheață poate persista luni de zile până la dezghețul de primăvară”, a spus Walsh.

„În ultimul timp, mulți dintre noi s-au gândit la cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii 20 de ani. S-a schimbat foarte mult. Și nu știu cum vor arăta în 10 ani”, s-a mai spus.

Din câte se poate observa, poate că este deja un pic cam târziu să revenim la normalitatea pe care o știam în urmă cu 20 de ani, însă, cu siguranță, putem face ceva pentru ca situația să nu degenereze și mai mult.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele