NATO desfășoară un exercițiu în Europa prin care își verifică arsenalul nuclear. 60 de avioane vor survola cerul
NATO începe, luni, 17 octombrie, exercițiul Steadfast Noon pentru verificarea arsenalului său nuclear. 60 de avioane din 14 țări vor survola deasupra Europei de Vest și a Mării Nordului. Unele dintre aeronave vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care SUA le au depozitate pe continent. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul din Ucraina și nu are legătură cu invazia lui Vladimir Putin, a dat asigurări alianța occidentală.
Începe Steadfast Noon
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord lansează, luni, exercițiul nuclear Steadfast Noon, în cadrul căruia până la 60 de avioane vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor atomice.
Exercițiu NATO pentru verificarea arsenalului său nuclear
Steadfast Noon 2022 va fi găzduit de Belgia, dar manevre vor avea loc și în Marea Britanie. Între aceste două țări se află Marea Nordului, un veritabil „lac al NATO”, unde avioanele alianței pot zbura în siguranță. În plus, Belgia deține una dintre bazele aeriene cu bombe nucleare americane, restul fiind în Europa de Vest (Olanda, Germania și Italia) și una în Turcia (baza Incirlik).
Ce bombă atomică are alianța occidentală
NATO deține bomba de aviație B61, principala armă nucleară tactică a Occidentului. Dispozitivul are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari, iar forța sa explozivă este reglabilă: între 0,3 kilotone și 340 de kilotone. Fiind vorba de exerciții militare, vor fi folosite replici, fără focos nuclear.
Cel mai nou avion de vânătoare ce poate fi dotat cu aceste arme este F-35. Testele făcute de americani au fost un succes. Totuși, aliații europeni au și alte variante la dispoziție. Belgia și Olanda, de pildă, au câteva F-16 special pregătite să transporte bomba tactică. Și aviația SUA are asemenea aparate de zbor, chiar la baze europene, deoarece integrarea nuclearelor în F-35 este nouă.
Germania și Italia au Panavia Tornado, un avion creat la finalul anilor ’70 de companii britanice, vest-germane și italiene. Mai exact, este din generație cu F-16, dar mai mare, mai greu și mai rapid, plus că are un echipaj de doi oameni.
Bombardiere grele B-52 venite special din SUA
Special pentru antrenamentele Steadfast Noon vor veni din Statele Unite ale Americii și câteva bombardiere grele B-52. În total, aproape 60 de avioane NATO din 14 țări participă la exercițiul de descurajare nucleară. Operațiunea este pregătită de dinainte de 24 februarie, data invadării Ucrainei de către Rusia. Potrivit alianței, bombele atomice garantează pacea, deoarece descurajează un atac.