N-a fost fake news: românii sunt avertizați să se pregătească de blackout. Când ni s-ar putea tăia curentul tuturor

N-a fost fake news: românii sunt avertizați să se pregătească de blackout. Când ni s-ar putea tăia curentul tuturor

Mai știi când presa internațională, dar și cea românească, au preluat și distribuit o informație conform căreia există un mare risc de blackout? Practic, se spunea că ne putem confrunta cu o mare pană de curent. Informația respectivă a fost catalogată de mulți ca fiind o știre falsă, dar pare să înceapă să se materializeze.

Un înalt oficial al statului român vorbește despre riscurile ca România să se confrunte cu mari pene de curent în această iarnă. Este vorba despre șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Avertismentul momentului, pentru toată România. Când ne-am putea trezi fără curent în toată țara

Oficialul susține că acest risc trebuie luat în calcul și, desigur, trebuie să fim pregătiți și pentru o astfel de situație.

De subliniat este faptul că nu se vorbește despre un scenariu concret, practic nu ni se spune că așa va fi într-adevăr, dar trebuie să punem răul înainte și să nu ignorăm riscurile!

Contextul actual al crizei energetice, dar și al războiului ce se poartă la granița României, încă din luna februarie a acestui an, sunt factori de risc uriași în iarna ce ne bate la ușă.

“Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme.

Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Cum te poți pregăti de blackout? Trebuie să-ți alcătuiești o trusă de urgență în locuință. Să ai neapărat o lanternă pe baterii, baterii de rezervă, dar și hrană greu perisabilă. În funcție de cât de numeroasă e familia, rezervele de hrană trebuie suplimentate. De asemenea, sunt importante stocurile de medicamente de bază, dar și cele destinate tratamentelor diferitelor boli, de care suferă cei din familie, dacă este cazul.

Practic, trebuie să te asiguri că nu depinzi de a cumpăra hrană de la magazin sau medicamente de la farmacie pentru o perioadă de timp de cel puțin 72 de ore.