Muncă de „boieri”, pe bani frumoși: domeniul care rupe piața muncii din România, în plină criză

Muncă de

Piața muncii din România pare să aibă câteva veritabile excepții ce nu țin cont de criză și oferă salarii generoase, munca fiind de birou sau de „boieri”, cum spun românii. Un astfel de exemplu este industria farmaceutică.

Nu stai in soare, pe șantier, nu dai cu sapa. Să lucrezi într-o farmacie, într-un depozit, ca farmacist, asistent sau să te ocupi de partea de logistică, de IT din această industrie îți oferă tot confortul fizic necesar, dar mai ales bani foarte frumoși.

Ești plătit regește și angajatorii aleargă după tine

Din cel puțin două perspective, merită să iei în calcul angajarea în acest domeniu, acum. Pe de-o parte, ai mari șanse să prinzi un post, în condițiile în care, numai în prima jumătate a anului curent, angajatorii au lansat aproximativ 6.000 de joburi pentru care caută personal. Vorbim despre o creștere cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut!

Pe de altă parte, salariile sunt motivante, mai ales pentru funcțiile de conducere! Un studiu recent arată că aproape un sfert dintre angajații industriei farma din România câștigă în mână mai bine de 4.000 de lei lunar. Salariul depășește destul de bine nivelul mediu la nivel național pe care angajații români îl încasează după ce se achită impozitele și contribuțiile către bugetul public.

Majoritatea angajaților de aici, respectiv 31,8% au salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, 25,3% câștigă între 3.000 și 4.000 de lei, iar 24,6% între 4.000 și 7.000 de lei.

Numai 4,2% ajung la suma de 7.000 de lei lunar și mai puțin de 2% declară că au un salariu lunar de peste 10.000 de lei.

„Deși vorbim despre un procent marginal din totalul celor care lucrează în Farma, acest prag, de 10.000 de lei, este depășit semnificativ, până la peste 30.000 de lei, după cum arată datele Salario. Este vorba nu doar de salariile celor care conduc companiile din poziția de CEO, ci și ale directorilor financiari, de vânzări sau de logistică”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.

Aflându-ne în această zonă, nu putem să nu specificăm și nivelul salarial al profesioniștilor din farma, respectiv al asistenților și farmaciștilor. Același studiu ne arată că un farmacist câștigă, în medie, 3.050 de lei, un diriginte de farmacie 4.000 de lei, iar un asistent farmacist 2.200 de lei.

Citește și: