Motivele pentru care Ucraina nu se va alătura alianței militare NATO prea curând
La sfârșitul lunii septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la anexarea de către Rusia a patru regiuni, anunțând o ofertă surprinzătoare de aderare la NATO. Polonia, România, Slovacia, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord susțin demersul. Dar, în mod grăitor, șeful alianței, Jens Stoltenberg, s-a ferit să-l susțină, în timp ce consilierul american pentru securitate, Jake Sullivan, a motivat că cererea ar trebui amânată.
De ce Ucraina nu se va alătura NATO prea curând
Iată cinci motive pentru care este puțin probabil ca Ucraina să se alăture NATO prea curând.
1. Aderarea Ucrainei la NATO ar risca un război mai larg
A fi în război afectează imaginea. Potrivit Articolului 5 din acordul de apărare colectivă al NATO, dacă un stat membru este atacat, toți ceilalți trebuie să vină în ajutorul aliatului lor. Asta înseamnă că, dacă Ucraina s-ar alătura NATO în timp ce este încă în război cu Rusia, Articolul 5 ar fi declanșat.
„Există riscuri de escaladare a războiului, dacă Ucraina devine membru”, a explicat John Williams, profesor la Universitatea Durham, specializat în politică internațională, război și suveranitate, avertizând că ar putea duce la un „scenariu de coșmar”
„NATO va fi introdusă mai clar în război, într-un mod mult mai direct”, a continuat expertul, ceea ce înseamnă că alți membri care se învecinează cu Rusia, cum ar fi statele baltice și Polonia, ar putea „deveni potențial o linie de front”.
Pe măsură ce intenția de aderare a Suediei și Finlandei la NATO a avansat, Vladimir Putin a amenințat că va răspunde, dacă alianța va desfășura trupe și infrastructură acolo. Dar această reticență actuală nu înseamnă închiderea definitivă a ușii pentru Ucraina. Odată ce războiul se încheie, țara s-ar putea alătura alianței.
2. Integrarea în NATO „nu este necesară” pentru Ucraina
Alianța occidentală este deja angajată în Ucraina. Pe lângă ajutorul militar și financiar de zeci de miliarde de euro din partea statelor membre ale NATO, alianța în sine oferă un sprijin uriaș Kievului, coordonând această asistență bilaterală și furnizarea de ajutoare umanitare și neletale.
3. Ucraina „nu este pregătită” să adere la NATO
Înainte de a putea adera la NATO, candidații trebuie să îndeplinească anumite standarde economice, politice și militare. Potrivit profesorului Williams, Ucraina are „probleme” cu „instituțiile democratice” și „procesele anticorupție”.
Candidatura Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu dificultăți similare, cu preocupări legate de standardele și așteptările blocului comunitar. Totuși, există speranțe că războiul va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a îndeplini cerințele NATO, în special din punct de vedere militar.
4. Este complicat să convingi toți membrii NATO să susțină oferta Ucrainei
Potrivit regulilor NATO, o țară poate fi admisă numai dacă toți cei 30 de membri sunt de acord. Suedia și Finlanda au întâmpinat această dificultate cu propriile cereri de aderare la NATO, Turcia fiind împotrivă. În același mod, Ungaria s-ar putea dovedi o problemă pentru candidatura Ucrainei. Aceste două țări au o dispută de lungă durată cu privire la drepturile minorității vorbitoare de maghiară a Ucrainei.
5. Aderarea Ucrainei la NATO ar fi o „victorie propagandistică” pentru Vladimir Putin
De la izbucnirea războiului în Ucraina, Vladimir Putin a susținut că Rusia este amenințată de NATO și că reprezintă un pericol pentru integritatea teritorială a țării sale.
Dacă Ucraina s-ar alătura planului de apărare al NATO, acest lucru ar implica desfășurarea de trupe occidentale și baze militare pe pământul ucrainean.
„Acest lucru i-ar oferi lui Putin un impuls masiv de propagandă. El încearcă disperat să-i convingă pe ruși că există o amenințare externă din partea NATO”, este de părere Jamie Shea, fost secretar general adjunct al NATO, notează Euronews.