Moscova insistă să fie inclusă în ancheta avariilor Nord Stream. Suedia nici nu vrea să audă de așa ceva
Premierul rus Mihail Mişustin i-a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicită includerea autorităţilor de la Moscova în ancheta privind exploziile care au avariat conductele de gaze Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, a anunţat, vineri, Ministerul de Externe de la Stockholm.
Rusia dorește să participe la ancheta avariilor Nord Stream 1 și 2
Update 11 octombrie, ora 08.16. Suedia respinge cererea Rusiei de a participa la investigarea presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, sugerând Moscovei să desfăşoare propria sa investigaţie. Săptămâna trecută, guvernul de la Stockholm a interzis accesul într-un perimetru pe care l-a rezervat anchetei sale. Dar „acum am ridicat această blocadă şi este posibil ca alte nave să intre în zonă”, a explicat şefa guvernului suedez, Magdalena Andersson. Totodată, premierul interimar a spus că Rusia încă nu a inspectat zona scurgerilor, situată în largul insulei daneze Bornholm.
Știrea inițială: Prim-ministrul Rusiei, Mihail Mişustin, i-a scris guvernului suedez în care solicită un rol pentru autoritățile ruse în ancheta cu privire la exploziile care au deteriorat conductele Nord Stream. Prima investigaţie a Suediei la locurile spărturilor de la gazoductele rusești a descoperit dovezi ale unor detonări, iar procurorii bănuiesc că a avut loc un act de sabotaj.
„La 6 octombrie s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Mişustin către premierul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autorităţile ruse şi compania Gazprom să fie implicate în investigaţia suedeză”, a transmis diplomaţia de la Stockholm, notează Reuters.
Apel făcut de Maria Zaharova
Anterior, autoritățile suedeze au respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia să ia parte la anchetă. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a explicat, joi, că Moscova va insista pe o „investigaţie deschisă şi cuprinzătoare” care include oficialităţi ruse şi Gazprom: „A nu permite proprietarului (conductelor) să asiste la investigaţie înseamnă că există ceva de ascuns”, a avertizat ea.
Suedia și Danemarca investighează cele patru scurgeri din conductele Nord Stream care leagă Rusia şi Germania via Marea Baltică. Două dintre incidente au avut loc în zona economică exclusivă suedeză, iar celelalte două în cea daneză.
Primele concluzii ale investigației
Potrivit autorităților de la Stockholm, ancheta sa inițială privind exploziile de-a lungul celor două conducte rusești de gaz natural în Marea Baltică „a întărit suspiciunile de sabotaj grav”. Separat, s-au luat probe de la „locul faptei și acestea vor fi acum cercetate”, fără a oferi mai multe detalii.
Europa, care înainte se baza pe Federația Rusă pentru aproape 40% din necesarul său de gaze naturale, se confruntă cu o criză energetică majoră din cauza războiului din Ucraina. Invazia ordonată de Vladimir Putin a dus la tăieri drastice ale livrărilor de combustibil către vestul continentului.
Unii oficiali scandinavi au speculat că Rusia a provocat exploziile pentru a pedepsi aliații Ucrainei și reduce posibilul flux de combustibil în următoarele luni. Dar Vladimir Putin a acuzat Occidentul că bombardează conductele, lucru pe care SUA și Europa l-au negat vehement.