22 nov. 2022 | 15:12

Moment inedit oferit de Macron. Președintele Franței, mesaj în limba română, cui îi este adresat

ULTIMA ORĂ
Moment inedit oferit de Macron. Președintele Franței, mesaj în limba română, cui îi este adresat

Președintele francez Emmanuel Macron a transmis, marți, 22 noiembrie, un mesaj în limba română, publicat pe Twitter și Facebook, pentru omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. În postare, liderul UE o laudă pe președinta de la Chișinău pentru eforturile „curajoase și ambițioase” și o asigură de susținerea țării sale.

„Dragă Maia, eforturile curajoase și ambițioase pe care le depuneți în Moldova, le faceți pentru țara dumneavoastră, dar și pentru Europa. Puteți conta pe susținerea Franței”, a scris Macron.

Franța oferă ajutor financiar Rep. Moldova

Vorbind la o conferință a donatorilor pentru Republica Moldova (ținută la Paris), președintele Emmanuel Macron a anunțat un pachet de ajutor internațional suplimentar în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru națiunea est-europeană. Acesta a spus că o mare parte din bani ar trebui să se concentreze pe a ajuta Chișinăul să facă față crizei energetice, situație creată de invazia rusă a Ucrainei.

Mica democrație prietenoasă cu UE se confruntă cu o criză economică și umanitară și riscă să fie destabilizată tot mai mult de conflictul din Ucraina. Națiunea de 2,6 milioane de locuitori, care se află între Ucraina și România, a simțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară.

Guvernul de la Chișinău, avertisment despre această iarnă

Republica și-a văzut livrările rusești de energie reduse la jumătate, împiedicând capacitatea de a furniza suficient curent electric populației sale. Președinta Moldovei, Maia Sandu, care a purtat discuții cu Macron, a avertizat că țara riscă să rămână fără gaz și electricitate în această iarnă, prețurile la gaze crescând cu 600% în ultimul an.

„Trebuie să-i ajutăm populația să reziste”, le-a spus ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, jurnaliştilor de la Paris, înainte de reuniunea a 35 de țări, în mare parte occidentale, inclusiv Statele Unite și 15 instituții internaționale.

Republica Moldova a solicitat oficial să adere la Uniunea Europeană imediat după ce Rusia a invadat Ucraina (24 februarie), iar țările adunate, luni, la Paris sunt dornice să mențină mica națiune pe orbita UE.

Anunțul făcut de România

România, care este stat membru al UE, a intervenit pentru a vinde gaze și electricitate Moldovei la prețuri reduse, în timp ce guvernul a implementat măsuri de economisire a energiei. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dezvăluit că România furnizează „între 80 și 90%” din necesarul de energie electrică al țării, dar trebuie făcut mai mult pentru ca aprovizionarea să fie sustenabilă, iar moldovenii să găsească alte surse.

Chiar și după două conferințe anterioare ale donatorilor (martie și iulie), Moldova are nevoie de alte miliarde de euro pentru această iarnă, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, la începutul acestei luni.