07 mart. 2022 | 13:07

Moldova, sufocată de refugiații ucraineni. Autoritățile cer ajutorul: „Fluxul e mai mare decât orice previziune“

ULTIMA ORĂ
Moldova, sufocată de refugiații ucraineni. Autoritățile cer ajutorul: „Fluxul e mai mare decât orice previziune“

Moldova se teme că, dacă războiul se va apropia de granița sa, va fi sufocată de refugiații ucraineni. Vicepremierul țării declară că deși nu crede că țara sa este o țintă pentru ruși, aceasta se află într-o zonă foarte riscantă. În plus, oficialul admite că „există anxietate și un grad de teamă în rândul populației“. Cum se prezintă situația în Moldova și câți ucraineni au plecat din țară, din calea războiului, afli în rândurile de mai jos.

Moldova, sufocată de refugiații ucraineni

UPDATE 7 martie – Moldova cere ajutor: „Suntem la capacitate maximă“

Moldova cere ajutor internațional, după ce țara de peste Prut a ajuns la „capacitatea maximă“ de a găzdui refugiați. Potrivit premierul moldovean, Natalia Gavriliță, o mare parte din populația țării este formată acum din refugiați.

În timp ce mii de ucraineni continuă să fugă zilnic din calea războiului, Natalia Gavrilița îndeamnă comunitatea internațională să intervină.

„Asistăm la o criză umanitară extraordinară“, a declarat Gavrilița. „Deja 230.000 de oameni au trecut granița moldovenească din Ucraina, iar aproximativ 120.000 au ales să rămână. 96.000 sunt cetățeni ucraineni“, a adăugat premierul moldovean, într-un interviu acordat CNN.

Natalia Gavrilița a mai spus că această cifră reprezintă 4% din întreaga populație a Moldovei (de 2,6 milioane de oameni), precum și că „fiecare al optulea copil din Moldova este acum refugiat“.

Ministrul de Externe al Moldovei avertizează că țara sa ar putea fi „sufocată complet“ de refugiații ucraineni dacă ciocnirile văzute în timpul invaziei rusești în Ucraina se vor apropia de granița sa.

Chestionat cu privire la posibilul risc pentru Moldova, Nicu Popescu, vicepremierul țării, a declarat că nu crede că țara sa este o țintă, însă situația este riscantă din alte motive.

„Presupunerea noastră este că nu suntem o țintă, dar suntem într-o zonă foarte riscantă“, a spus el, citat de BBC.

Vicepremierul adminte însă că în sânul populației există „anxietate“ și „un grad de teamă“, adăugând că urmează ca Moldova să primească mai multe vizite de la reprezentanții UE și statele membre în următoarele zile.

Citește și: Ajutor pentru refugiații din Ucraina. Numere de telefon, firme și informații utile

Câți ucraineni și-au părăsit țara de teama războiului

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste jumătate de milion de civili au fugit din Ucraina, trecând granițele către țările vecine din vest și ajungând inclusiv în Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Este deja a șaptea zi de război în Ucraina, iar situația se înrăutățește cu fiecare oră ce trece. Orașul Harkov este sub asediu, bombardamentele fiind intensificate în zonă în noaptea de marți spre miercuri.

Un număr de cel puțin 17 persoane au fost ucise ieri, potrivit autorităților, și alte zeci au fost rănite. Parașutiștii ruși care au aterizat în Harkov au atacat și unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni.

Între timp, SUA anunță că își vor închide în curând spațiul aerian pentru aeronavele rusești. Națiunile europene și Canada și-au închis deja propriul spațiu aerian pentru zborurile din Rusia, notează BBC.