Mobilizarea lui Putin are noi efecte nedorite la Moscova. Ce se întâmplă acum în capitala Rusiei
Mobilizarea militară parţială decretată de președintele rus Vladimir Putin la 21 septembrie are un efect nedorit la Moscova. Astfel, Rusia rămâne fără funcționari publici, deoarece persoanele care lucrează pentru administraţia capitalei şi autorităţile federale au fugit de ordinul de încorporare.
Ordinul de mobilizare lasă Moscova fără funcționari publici
„În unele departamente (n.r. – ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de funcționari bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, relatează site-ul Viorstka.
Specialiştii în IT au plecat în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Mulţi dintre funcţionarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriţi de posibilitatea de a fi mobilizaţi, fiindcă nu sunt consideraţi „indispensabili”.
Angajații au fugit din capitala Rusiei
Moartea unui şef de departament din cadrul primăriei Moscovei în Ucraina, la doar câteva zile după declanşarea mobilizării parţiale în Rusia, nu doar că a ţinut primele pagini ale ziarelor, ci a şi provocat panică printre colegii săi, mulți alegând să fugă în alte țări. Prin urmare, capitala rusă se confruntă cu un deficit de personal în departamente cheie.
Potrivit sursei citate mai sus, acest exod a paralizat activitatea în mai multe domenii din Moscova, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie. Probleme sunt și la instituţiile subordonate ministerelor federale, care au observat consecinţele deficitului de personal.
Vladimir Putin a declanşat furie în toată țara
Deși conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse le-a promis unor cetățeni că vor fi exceptaţi de la mobilizare, în special experţilor în IT, iată că oamenii nu au crezut în afirmațiile oficialilor. În plus, ca să demonstreze acest statut, rușii au de trecut un lung proces birocratic.
Preşedintele Vladimir Putin a dat ordinul de încorporare, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unor serii de înfrângeri militare în Ucraina. Decretul a declanşat furie în toată Rusia, cu un şir de atacuri violente asupra ofiţerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste antimobilizare.
De atunci, sute de mii de ruși au părăsit țara natală, majoritatea îndreptându-se spre Georgia, Armenia şi Kazahstan, care menţin un regim fără vize pentru ei. Ulterior, oficialii ruși, inclusiv Kremlinul, au recunoscut „greşeli” în mobilizarea militară, bărbaţi mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de încorporare.