05 sept. 2022 | 22:13

Ministrul de interne britanic a demisionat. Este a doua demisie din Guvern, după victoria obținută de Liz Truss

ULTIMA ORĂ
Ministrul de interne britanic a demisionat. Este a doua demisie din Guvern, după victoria obținută de Liz Truss

Priti Patel și-a anunțat demisia din funcția de ministru de interne pentru a se întoarce în rândul deputaților, a anunțat aceasta, la câteva ore după ce Liz Truss a câștigat concursul pentru conducerea conservatorilor.

Două demisii din Guvernul britanic, după ce Liz Truss a devenit premier

Într-o scrisoare adresată lui Boris Johnson, care rămâne prim-ministru până când își va prezenta oficial demisia reginei, marți, Patel a declarat că își va oferi întregul sprijin noului guvern.

Era de așteptat ca Patel să fie înlocuită în funcția de ministru de interne de Suella Braverman, fost procuror general, astfel încât pentru unii această mișcare va părea o încercare de a evita rușinea de a fi demisă.

Patel a declarat că a fost „onoarea vieții mele de a servi țara noastră” și a apărat controversatul program din Rwanda de îndepărtare a unor solicitanți de azil, afirmând că este „vital” ca succesorul ei să sprijine acest plan.

Ea a criticat „eforturile neobosite ale adversarilor noștri politici, ale activiștilor, avocaților și militanților de stânga” care au încercat să blocheze politicile sale de imigrare. 

Ea a afirmat că aceștia au vrut „să ia apărarea infractorilor, teroriștilor, traficanților de persoane, a celor care nu au dreptul să se afle în Regatul Unit și a persoanelor care amenință siguranța publică și care ar face rău țării noastre”.

Patel a adăugat: „Nu am ezitat niciodată și nu am încetat niciodată să facem ceea ce este corect pentru a proteja publicul”.

Patel, înlăturată de Johnson

Patel a fost propusă pentru retrogradare în ultima remaniere guvernamentală majoră, efectuată de Johnson în septembrie 2021, din cauza faptului că nu a reușit să își respecte promisiunea de a reduce numărul de persoane care sosesc cu ambarcațiuni mici peste Canalul Mânecii.

Ea a fost unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai lui Johnson în timpul candidaturii sale la conducere și i-a adus un omagiu în scrisoarea de demisie. 

„Ați stabilit un plan clar pentru a duce la bun sfârșit Brexitul, ați depășit impasul din parlament și ați asigurat o victorie istorică a conservatorilor la alegerile generale din 2019”, a scris Patel.

Ea a adăugat că problema trecerilor peste Canalul Mânecii a fost „frustrantă”, dar a insistat că a lucrat fără încetare pentru a le pune capăt.

Scrisoarea ei prin care își anunță intenția de a demisiona dă efectiv startul remanierii, care nu se așteaptă să fie efectuată până marți după-amiază, când Truss va merge la regină și va deveni oficial prim-ministru.

În weekend, ministrul refugiaților, Richard Harrington, a demisionat și el. Acesta a susținut că se retrage pentru că munca sa era în esență completă, dar momentul plecării sale sugerează că se aștepta ca rolul său să nu fie reînnoit de viitoarea administrație.

În privat, Lordul Harrington nu și-a ascuns disprețul față de politica privind Rwanda, pe care Truss a susținut-o cu entuziasm în timpul competiției pentru conducerea conservatoare.