G7, de acord să plafoneze preţul petrolului din Rusia. Ursula von der Leyen: „Acum este momentul”
Miniștrii de finanțe din Grupul celor Șapte sunt așteptați vineri să definitiveze planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menține fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au declarat oficiali ai G7.
Discuție a șefilor de finanțe din G7 despre prețul petrolului rusesc
Update 2 septembrie, ora 17.41. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta împotriva încercărilor lui Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.
„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză.
În ultimele luni am lucrat din greu la nivel european pentru a lupta contra manipulărilor preşedintelui Vladimir Putin. Am convenit capacităţi comune de stocare a gazelor şi până acum gradul de umplere este de 80%, în medie, cu două luni mai devreme decât ne aşteptam. Iar Norvegia exportă în UE o cantitate de gaze mai mare decât cea livrată de Rusia”, a declarat oficialul UE.
Știrea inițială: Miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate urmează să se întâlnească în mod virtual și este posibil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare.
„Este probabil să se ajungă la un acord”, a declarat un oficial european al G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preț, peste care țările care se conformează vor refuza să asigure și să finanțeze încărcăturile de țiței și produse petroliere rusești.
Ministrul britanic de finanțe Nadhim Zahawi a declarat joi, la Washington, că speră că miniștrii de finanțe ai G7 vor „avea o declarație care va însemna că putem avansa în ritm pentru a realiza acest lucru”.
„Vrem să depășim acest plafon al prețului petrolului”, a declarat el la un eveniment al unui think tank din Washington, la o zi după ce a discutat despre acest plafon cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au crescut, deși volumul a scăzut
În pofida scăderii volumelor de export de petrol ale Rusiei, veniturile sale din exportul de petrol în iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari față de mai, datorită prețurilor ridicate de războiul din Ucraina, a declarat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.
Liderii occidentali au căzut de acord în iunie să analizeze un plafon pentru a limita cât pot plăti rafinăriile și comercianții pentru țițeiul rusesc – o măsură pe care Moscova spune că nu o va respecta și că o poate contracara prin expedierea de petrol către statele care nu se supun plafonului de preț.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să comenteze planurile G7 privind plafonarea prețurilor, spunând că nu a vrut „să devanseze această reuniune”.
Ce spun membrii G7
G7 este format din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. Unii oficiali din cadrul blocului au declarat că plafonarea are nevoie de o susținere mai largă și s-au întrebat dacă poate avea succes fără participarea marilor consumatori de petrol, China și India, care este puțin probabil să sprijine planul.
Dar alți oficiali G7 au declarat că China și India și-au exprimat interesul de a cumpăra petrol rusesc la un preț chiar mai mic, în conformitate cu plafonul.
Plafonul s-ar baza în mare măsură pe negarea asigurărilor de transport maritim intermediate la Londra, care acoperă aproximativ 95% din flota mondială de petroliere, și pe finanțarea încărcăturilor cu prețuri peste plafon. Analiștii spun însă că se pot găsi alternative pentru a ocoli plafonul, iar forțele pieței ar putea să îl facă ineficace, scrie Reuters.
Un alt oficial al G7 a declarat că blocul are „dorința de a arăta că există un impuls în acest sens” înainte de impunerea planificată de Uniunea Europeană a unui embargou regional asupra țițeiului rusesc la 5 decembrie.
Prețul petrolului rusesc a crescut în așteptarea embargoului UE, țițeiul Urals fiind tranzacționat cu un discount de 18-25 de dolari pe baril față de țițeiul Brent de referință, față de un discount de 30-40 de dolari la începutul acestui an.
Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru petrolul rusesc, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak la postul de televiziune Channel One.
„Dacă aceste prețuri despre care se discută sunt sub costul de producție al acestui petrol, atunci, fără nicio îndoială, Rusia cu siguranță nu va livra acest petrol pe piețele mondiale. Cu alte cuvinte, pur și simplu nu vom opera în pierdere”, a declarat Novak.