Milioane de ucraineni au rămas fără curent. Primarul Kievului, despre Putin: „Sarcina lui este ca noi să murim”
Mii de ucraineni vor muri de frig în casele lor în această iarnă dacă țara nu primește mai multe tunuri antiaeriene pentru a-și apăra centralele electrice, a avertizat un expert.
Dr. Justin Bronk, de la think-tank-ul RUSI, a îndemnat Occidentul să doneze Kievului mai multe rachete lansate de la umăr și baterii antiaeriene mobile pentru a înfrânge atacurile rusești asupra rețelei sale energetice cu ajutorul rachetelor de croazieră și al dronelor de fabricație iraniană.
„Mii de ucraineni vor muri de frig în timpul iernii”
Operatorul rețelei naționale ucrainene de electricitate a avertizat că astăzi vor avea loc pene de curent „suplimentare și mai grave”, deoarece țării îi lipsește o treime din energia de care are nevoie pentru a continua să funcționeze.
Între timp, Vitaly Klitschko, primarul Kievului, le-a spus oamenilor să înceapă să își facă planuri pentru a părăsi capitala în cazul unei „opriri complete și susținute a energiei electrice”, care ar întrerupe complet lumina, încălzirea, apa și serviciile de canalizare.
Vladimir Putin a schimbat tactica la începutul lunii octombrie pentru a lovi centralele electrice și liniile de energie ale Ucrainei, după ce a suferit înfrângeri semnificative pe câmpul de luptă.
Folosind bombe ghidate cu precizie și drone sinucigașe Shahed 136 furnizate de Iran, forțele sale au distrus de atunci aproximativ 40% din capacitatea de generare a Ucrainei.
În timp ce se crede că Ucraina elimină majoritatea dronelor și rachetelor care se apropie, suficient de multe reușesc să treacă pentru a provoca pagube considerabile.
Atacurile asupra infrastructurii civile reprezintă o crimă de război în conformitate cu dreptul internațional.
Vorbind la BBC Radio 4, Dr. Bronk a declarat: „Până în prezent, Rusia a tras între 400 și 500 de drone iraniene, cu până la 2.600 comandate. Ucraina are nevoie de un număr mare de rachete lansate de la umăr și de tunuri antiaeriene pentru a putea începe să repare o mulțime de substații electrice și alte lucruri care sunt lovite.”
„Ca să fiu foarte direct, dacă nu primesc echipamente mai bune și o capacitate mai bună de a se apăra împotriva acestor rachete Shahed, atunci mii de ucraineni vor muri de frig în timpul iernii”.
Vorbind peste noapte, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Putin „concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energia”.
Milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică
Peste 4,5 milioane de oameni sunt deja fără energie electrică, a spus Zelenski, în contextul în care există îngrijorări că sprijinul pentru Ucraina ar putea să se clatine pe măsură ce impactul războiului asupra prețurilor la energie și alimente persistă în timpul iernii.
Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat anterior pe Twitter că Ucraina va rezista în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, prin mobilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii și optimizarea consumului în acest sens.
Țara se confrunta luni cu un deficit estimat de 32% în aprovizionarea cu energie electrică, a declarat pe pagina sa de Facebook Serghei Kovalenko, directorul general al YASNO, un important furnizor de energie pentru capitală.
Avertismentele au urmat comentariilor primarului Kievului, Vitali Klitschko, care i-a îndemnat pe locuitori să „ia totul în considerare”, inclusiv cel mai rău scenariu în care capitala pierde energia electrică și apa.
Locuitorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a „petrece ceva timp” cu prietenii sau familia în afara orașului, a spus el într-un interviu televizat sâmbătă, în care l-a acuzat pe Putin că vizează în mod deliberat infrastructura civilă.
„Sarcina lui este ca noi să murim, să înghețăm sau să ne facă să fugim din țara noastră pentru ca el să o poată avea. Asta este ceea ce vrea să obțină agresorul”, a adăugat Klitschko.
În sud, Rusia și Ucraina au continuat să schimbe acuzații în timp ce Ucraina avansează spre orașul Kerson.
Guvernatorul regional Iaroslav Yanushevych a declarat că forțele rusești au distrus aproximativ 1,5 km de linii electrice, întrerupând alimentarea orașului Beryslav.
„Este probabil că nu va exista electricitate în Beryslav până când acesta nu va fi eliberat complet de ocupație”, a scris Yanushevych pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că liniile electrice către Kherson au fost de asemenea distruse.
Rușii acuză avarierea unui baraj ucrainean
Duminică, agențiile de știri rusești au afirmat că bombardamentele forțelor ucrainene au avariat vastul baraj ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, în amonte de Kherson, pe râul Dnipro. Acestea nu au oferit nicio dovadă în sprijinul lor.
Compania rusă de stat TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgență care a declarat că o rachetă lansată de un sistem de rachete HIMARS fabricat în SUA a lovit ecluza barajului, avariind-o.
Oficialul a calificat incidentul drept o „încercare de a crea condițiile pentru o catastrofă umanitară” prin spargerea barajului.
Avertismentele au fost lansate în contextul în care Wall Street Journal a declarat că consilierul american pentru securitate națională Sullivan a purtat conversații confidențiale în ultimele luni cu consilierul Kremlinului Iuri Ușakov și cu secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrușev.
Puține contacte la nivel înalt între oficiali americani și ruși au fost făcute publice în ultimele luni, deoarece Washingtonul a insistat ca orice discuții privind încetarea războiului din Ucraina să aibă loc între Moscova și Kiev.
Casa Albă a refuzat să comenteze informația, răspunzând doar cu o declarație atribuită purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson: „Oamenii pretind o mulțime de lucruri”.
Sâmbătă, Washington Post a declarat că Statele Unite încurajează în privat Ucraina să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia, în timp ce Departamentul de Stat a declarat că Moscova a escaladat războiul și nu dorește în mod serios să se angajeze în discuții de pace.
Ziarul a citat surse neidentificate care au declarat că solicitarea oficialilor americani nu are ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul își menține sprijinul altor națiuni.
Zelensky a semnat un decret la 4 octombrie prin care declara oficial „imposibilă” perspectiva oricăror discuții ale Ucrainei cu Putin, dar lăsa ușa deschisă pentru discuții cu Rusia.