Mihail Gorbaciov a murit cu un mare regret. Dezvăluiri despre ultimele sale luni de viață

Mihail Gorbaciov a murit cu un mare regret. Dezvăluiri despre ultimele sale luni de viață

Au apărut noi detalii despre Mihail Gorbaciov, ultimul lider URSS, care a murit la vârsta de 91 de ani. Potrivit unui apropiat, fostul președinte sovietic a fost şocat şi bulversat de războiul din Ucraina, plecând din această lume cu regretul că relațiile dintre Moscova și Kiev s-au înrăutățit considerabil.

Cine rupe tăcerea despre Mihail Gorbaciov

Pavel Palajcenko, care a lucrat aproape patru decenii cu Mihail Gorbaciov și alături de care a participat la numeroase summituri SUA – URSS, susține că a vorbit cu politicianul la telefon în urmă cu câteva săptămâni, fiind uluit de cât de mult l-au traumatizat evenimentele din Ucraina.

„Nu este vorba doar de operaţiunea (militară) care a început la 24 februarie, ci de întreaga evoluţie a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat o lovitură puternică pentru el. Chiar l-a zdrobit emoţional şi psihologic”, a dezvăluit translatorul său pentru Reiuters.

„A fost foarte evident pentru noi în conversaţiile cu el că a fost şocat şi bulversat de ceea ce se întâmpla (n.r. – după pătrunderea trupelor ruse în februarie în Ucraina) din tot felul de motive. El credea nu numai în apropierea dintre poporul rus şi cel ucrainean, ci şi că cele două naţiuni sunt întrepătrunse”, a completat acesta.

Dezvăluiri făcute de fostul său translator

În pozele de la întâlnirile cu preşedintele american Ronald Reagan (1980), Pavel Palajcenko poate fi văzut de nenumărate ori lângă Mihail Gorbaciov. Acum în vârstă de 73 de ani, bărbatul s-a întâlnit cu fostul său șef în ultimele sale luni de viaţă și a păstrat legătura cu fiica acestuia, Irina.

Mihail Gorbaciov avea legături de familie în Ucraina, a mai mărturisit Palajcenko. Declarația sa a fost făcută la sediul din Moscova al Fundaţiei Gorbaciov unde lucrează în prezent şi unde ultimul președinte sovietic păstra un birou în care se afla un portret uriaş al regretatei sale soţii, Raisa, al cărui tată era ucrainean.

Ce părere avea despre Ucraina

Translatorul său a subliniat că poziţia lui Gorbaciov faţă de Ucraina era complexă şi contradictorie în mintea sa, deoarece politicianul rus încă mai credea în ideea marii Uniuni Sovietice. Dar Palajcenko nu crede că acesta ar fi lansat un război pentru a recrea fosta URSS, pe care a condus-o în perioada 1985-1991.

Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic care a încheiat Războiul Rece, a murit la vârsta de 91 de ani. Acesta a preluat puterea în 1985 și a introdus reforme, precum și deschiderea Uniunii Sovietice către lume. Cu toate acestea, rușii l-au acuzat că nu a fost în stare să prevină prăbușirea lentă a uniunii, învinuindu-l pentru anii tulburi care au urmat. În afara granițelor Rusiei, politicianul a fost respectat, șeful ONU afirmând că „a schimbat cursul istoriei”. Vezi de ce Putin nu va participa la înmormântarea lui Gorbaciov.