Mesajul lui Putin, interpretat greșit de Occident. Kremlinul: Rusia nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu armele sale nucleare, dacă va fi atacată. Oficialii ruși spun că Occidentul a interpretat greșit în mod repetat declarațiile Kremlinului.
Occidentul a interpretat greșit mesajul lui Putin
Întrebat dacă este posibil ca Rusia să folosească o armă nucleară și dacă s-a discutat sau nu acest lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că până și formularea unor astfel de întrebări este inacceptabilă.
„Dacă ați observat, nimeni din partea Rusiei nu discută acest subiect și nu l-a discutat”, a spus Peskov.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin a acuzat capitalele europene că discută despre problema nucleară și „escaladează astfel tensiunile într-o sferă complet inacceptabilă, nepermisă și potențial periculoasă”.
Invazia rusă în Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, deținând împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.
La 21 septembrie, Putin a avertizat Occidentul că nu blufează atunci când a spus că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia. La 30 septembrie, el a declarat că Statele Unite au creat un „precedent” prin lansarea a două bombe atomice asupra Japoniei în 1945.
Escaladare nucleară?
Îngrijorările legate de o escaladare nucleară s-au concentrat pe modul în care Putin ar reacționa la o înfrângere catastrofală a forțelor rusești în Ucraina și pe modul în care Rusia ar putea apăra teritoriul ucrainean pe care spune că l-a anexat.
Putin a declarat că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată.
Dar oficialii ruși spun că Occidentul a interpretat în mod repetat greșit declarațiile Kremlinului și că circumstanțele în care ar putea folosi astfel de arme sunt clar stabilite în doctrina sa nucleară.
Întrebat dacă este posibil ca Rusia să folosească o armă nucleară și dacă s-a discutat sau nu acest lucru, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că până și formularea unor astfel de întrebări este inacceptabilă.
El a acuzat capitalele europene că discută despre problema nucleară și „escaladează astfel tensiunile într-o sferă complet inacceptabilă, nepermisă și potențial periculoasă”.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, deținând împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.