Mașinile electrice, aproape de un nou record: ce spun cifrele despre viitorul automobilelor

Mașinile electrice, aproape de un nou record: ce spun cifrele despre viitorul automobilelor

China și Europa conduc cea mai mare parte a recepției, în timp ce America de Nord este a treia sursă de oferte.

Lumea va depăși încă o realizare semnificativă în ceea ce privește recepția vehiculelor electrice: 20 de milioane de vehicule la nivel internațional, în iunie. Aceasta este o dezvoltare minunată de la doar 1 milion de vehicule electrice pe străzi în 2016.

În ultima parte a anului 2022, aproape 1.000.000 de vehicule electrice pe lună vor fi adăugate la flota mondială. Asta înseamnă în jur de una la fiecare trei secunde.

Viteza de dezvoltare este mult mai rapidă decât se așteptau mulți specialiști din companiile auto și petroliere cu doar câțiva ani în urmă. Din punctul de vedere al BP, de exemplu, organizația se aștepta la o flotă de 71 de milioane de vehicule electrice până în 2035.

China reprezintă 46% din vânzările totale până în prezent, urmată de Europa cu 34%. America de Nord este o treime îndepărtată, la 15%, dar sprijinul proaspăt al politicii ar trebui să facă mișcarea pieței de vehicule electrice în acest an și anul viitor. Toate țările rămase la un loc reprezintă doar 5% din flota globală de vehicule electrice.

Viitorul electric

Majoritatea vehiculelor plug-in din lume sunt complet electrice, dar există și 5,3 milioane de hibride plug-in. Hibrizii plug-in au ajutat producătorii de automobile să atingă obiectivele din ce în ce mai stricte ale Europei de reducere a emisiilor de carbon de la vehicule.

Adoptarea vehiculelor electrice în Japonia – cea mai mare piață auto după China, SUA și Europa – a fost foarte lentă. Acest lucru ar trebui să înceapă să se schimbe în curând, pe măsură ce producătorii auto japonezi lansează noi modele electrice. Nissan și Mitsubishi plănuiesc să aducă pe piață modele electrice în acest an, urmate de Honda în 2024 și de subsidiara Toyota Daihatsu în 2025.

Următorii câțiva ani vor aduce progrese remarcabile în adoptarea vehiculelor electrice, de altfel, la sfârșitul anului 2022, puțin peste 2% dintre acestea vor fi electrice. Totuși, mai este un drum lung de parcurs.

Citește și: