Majorarea pensiilor din România cu până la 30%, o posibilitate reală: de unde vine scenariul optimist pentru milioane de români
Pensionarii români au cel mai dificil trai dintre toți, iar perspectivele majorării pensiei de la 1 ianuarie 2023 nu par să acopere nici măcar rata inflației. Cu toate acestea, există și oamenii mai optimiști care au soluția pentru asigurarea unui trai decent pentru cei vulnerabili financiar.
Mircea Coșea este profesor de economie și fost membru al parlamentului European. În Guvernul Văcăroiu, în prima parte a anilor 90, a fost ministru de stat. Cu experiență în politica națională și europeană, el a detaliat soluția pe care ar avea-o pentru ca pensionarii să fie protejați pe termen lung. Majorări ale pensiilor de 10 – 11% nu vor face minuni pentru români și nici măcar nu vor face diferența într-o manieră semnificativă.
Cât de mare ar trebui să fie majorarea pensiilor
În opina lui Mircea Coșea, doar dacă vorbim de o majorare între 26 și 30% a pensiilor, pensionarii români vor fi protejați. Un pic frustrant este însă că, până și economistul știe că Bugetul României nu suportă o astfel de majorare. Pe de altă parte, dacă alianța de la guvernare dintre PSD, PNL și UDMR își dorește să rezolve cu adevărat sărăcia în rândul pensionarilor români, ar putea adopta un mecanism de creștere graduală, „în funcție de un anumit barem, care poate să fie stabilit la 3.000-3.500 de lei, așa încât să ai o anumită echitate”, conform celor spuse de Mircea Coșea.
Ca să nu se ajungă totuși într-un set de circumstanțe care să încalce principiul contributivității, pensionarii și toți ceilalți români afectați grav de creșterea prețurilor ar putea fi ajutați financiar în alt fel, din ”fonduri europene, fonduri bugetare, fonduri de solidaritate”.
„Am să reiau ceea ce spun de ceva timp, anume că, după părerea mea, pensiile nu mai trebuie să fie calculate în funcție de inflație, pentru că legea care spune că pensia se calculează în funcție de creșterea inflației ne obligă să facem o creștere la anul trecut, la 5,8% cât a fost inflația.
Anul trecut, inflația era într-un ritm de creștere considerat normal, și la nivel european, și la nivelul României. În prezent se discută, nu numai în România, ci pe întreaga planetă, despre schimbarea modului de manifestare a inflației, trecând la așa-numita inflație galopantă. Adică, ea a crescut enorm în ultima perioadă. Creșterea inflației, enormă față de anul trecut, ne obligă ca orice creștere a pensiei să respecte nu neapărat inflația, ci puterea de cumpărare. Această creștere enormă a inflației a scăzut puterea de cumpărare”, a explicat Mircea Coșea.