08 aug. 2022 | 18:29

Lupul de pe Wall Street care se transformă în „cățeluș”. Imperiul celui mai înțelept magnat se destramă

ACTUALITATE
Lupul de pe Wall Street care se transformă în

Warren Buffett, ajuns la onorabila vârstă de 91 de ani, și-a câștigat titulatura de cel mai înțelept magnat și este unul dintre lupii veritabili care domină Wall Street de zeci de ani.

Doar că miliardarului începe să-i meargă destul de rău în afaceri, iar pierderile din ultima vreme, deși pot fi puse pe seama turbulenţelor de pe piețele financiare din ultima vreme, pot fi și un semn că a început sfârșitul imperiului lui Buffet.

Sumele pierdute îți pot provoca amețeli, ține-te de scaun

Nu știm dacă vorbim doar despre un caz izolat, de un moment de slăbiciune, de gestiune proastă a investițiilor, de întâmplare, de orice altceva, dar un lucru e cert: Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de miliardarul Warren Buffett, a înregistrat o pierdere de 43,8 miliarde de dolari în trimestrul doi al anului curent. Cu toate acestea, merită precizat faptul că, în același trimestru, s-a înregistrat și un profit operațional de aproape 9,3 miliarde de dolari.

James Shanahan, analist la firma Edward Jones & Co exprimă o atitudine rezervată, neutră, în privința celor mai recente rapoarte financiare ale gigantului Berkshire Hathaway. El susține că, deși cifrele arată astfel, conglomeratul controlat de Buffet își arată încă reziliența. Situația economică de ansamblu este una complicată, cu dobânzi din ce în ce mai piperate și o inflație care face ravagii în toate colțurile lumii. Într-un context atât de instabil, de dificil și de marcat de lipsă de predictibilitate, afacerile lui Buffet nu merg rău, pare să ne spună, printre gânduri, analistul american.

”Afacerile au performanțe bune în pofida ratelor dobânzilor mai mari, a presiunilor inflaționiste și a preocupărilor geopolitice. Acest lucru își dă încredere în companie dacă va exista o recesiune”, a spus specialistul.

„Totul este normal la Berkshire Hathaway”, spune, la rândul său, Tom Russo, partener la Gardner, Russo & Quinn din Lancaster, Pennsylvania, care investește peste 8 miliarde de dolari, dintre care 17% în Berkshire. Desigur, dacă ne e permis un comentariu, probabil că nici n-ar putea exprima o opinie negativă ce ar putea determina o scădere a acțiunilor, din moment ce banii săi sunt în joc, nu-i așa?

Cert este că, în acest context economic dificil, presărat și cu tensiuni geopolitice, pe piețele financiare se resimt presiuni și mai ales cumpătare, teamă. În funcție de cum vor evolua lucrurile, pierderile ar putea să se extindă sau să fie recuperate, probabil că nimeni, la această oră, nu dispune de toate datele care să-i permită să anticipeze, cât mai aproape de adevăr, ceea ce se va întâmpla.