16 dec. 2022 | 07:00

Lovitura pentru șoferii care nu și-au luat anvelope de iarnă: s-a aflat acum și se simte la buzunare

ACTUALITATE
Lovitura pentru șoferii care nu și-au luat anvelope de iarnă: s-a aflat acum și se simte la buzunare

Foarte mulți români se află în situația de a nu-și permite să-și schimbe cauciucurile cu unele de iarnă și speră ca vremea de afară să le permită să circule așa, fără riscul unor amenzi usturătoare. Cei care s-au aruncat totuși la o astfel de investiție, nu au avut deloc surprize foarte plăcute.

OLX a realizat un studiu pe marginea cauciucurilor de iarnă, iar prețul lor a crescut cu aproximativ 24% de la un an la altul, semnificativ mai mult decât inflația și chiar și decât coșul de bază de alimente. Aceasta este doar încă o lovitură la buzunarul românilor care abia își mai permit traiul decent în România, cu atât mai puțin să dețină și un autoturism pe care să-l întrețină.

Prețul anvelopelor de iarnă a explodat în 2022

În iarna lui 2021, românii au achiziționat de OLX anvelope cu un cost mediu de 594 de lei. În 2022, în aceeași perioadă a anului, valoarea respectivelor produse a crescut la 737 de lei. Fără niciun fel de dubiu, indiferent de modelele pe care ți le dorești sau care sunt compatibile cu mașina ta, prețul de achiziție a crescut considerabil în ultimele 12 luni.

Cea mai mare scumpire a putut fi înregistrată în cazul anvelopelor de 16 inci, urmate nu foarte departe de anvelopele de 15 și 17 inci. Același raport atrage atenția asupra faptului că nici valoarea de cumpărare a jantelor nu a rămas insensibilă la fluctuațiile din piață. În cazul lor, vorbim de scumpiri de aproximativ 16%.

„Dacă o jantă costa 906 lei anul trecut, acum costul aceluiași model este de 1.048 lei. În total, în luna noiembrie a anului 2022, cererea de jante și anvelope a depășit oferta – cu 224.412 de căutări față de cele 56.720 de listări active prezente pe platformă”, menționează oficialii OLX.

„Creșterea prețurilor față de anul trecut este determinată de inflație, dar și de majorarea cererii versus ofertă. Observăm o creștere de 42% a cererii de la utilizatori față de numărul de «ad-uri» din această categorie, ceea ce, cel mai probabil, a contribuit la faptul că vânzătorii au putut crește atât prețurile, cât și volumul vânzărilor”, a adăugat Mihai Voicu – Head of Car Parts OLX.

În final, perioada de pandemie în tandem cu inflația din ultimul an, la care se adaugă și criza forței de muncă, nu face o favoare pieței de anvelope, iar primii care suferă sunt românii vulnerabili, cei care nu au bugete foarte generoase.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele