19 dec. 2022 | 07:30

Lovitura momentului pentru românii care și-au cumpărat apartamente noi, ”la proiect”: cum s-au trezit datori

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru românii care și-au cumpărat apartamente noi, ”la proiect”: cum s-au trezit datori

Mulți români au strâns bani în străinătate și și-au achitat integral apartamente la stadiu de proiect, locuințe care ar trebui să fie gata în 2 ani, dacă nu mai mult. Din păcate, în loc de procesul verbal de recepție a lucrării, s-au trezit datori cu încă 10.000 de euro.

Nicăieri nu este mai distructiv să-ți cumperi un apartament decât în România. Mulți dezvoltatorii imobiliari bagă mai mulți bani în avocați decât în materiale de construcții, finisaje și mână de lucru. Altfel nu se explică faptul că ajung să fie acoperiți legal după ce exploatează financiar cumpărătorii. Pe acest subiect, situația este dezastruoasă în fiecare colț al mapamondului, dar ce se întâmplă în Brașov este uimitor.

Cum ajungi să plătești 10.000 de euro în plus pe un apartament achitat integral

Ziare.com atrage atenția asupra situației unei femei care și-a povestit păsul pe grupul de Facebook Avocatul online.

„Părinții mei au cumpărat un apartament în faza de proiect în Brașov. Imobilul a fost achitat integral. Antecontractul a fost făcut în 2020, urmând ca în februarie 2023 apartamentul sa fie gata.

Astăzi au fost informați că în urma scumpirilor materialelor de construcții prețul apartamentului s-a mărit cu încă 10.000 de euro. În antecontract este specificat că prețul este fix și nu se modifică. Este normal să îi pună să plătească, deși ei au plătit tot?”, a întrebat uimită femeia. Din păcate, clauzele abuzive din antecontracte sunt atât de dese, încât astfel de cazuri sunt mai dese decât crezi și nu au legătură doar cu mici dezvoltatori.

„Nu sunteți nici primii, nici ultimii, așa se întâmplă aproape de fiecare dată când se cumpără ceva ce nu există decât în hârtii care „promit” ceva.”, își exprimă dezamăgirea cineva în comentariile postării. „În principiu, nu. Spun „în principiu” pentru că trebuie observat contractul pentru a vedea toate clauzele.”, atrage atenția altcineva.

În final, consensul într-o astfel de situație este că nu trebuie să pierzi timp încercând să te cerți cu dezvoltatorul. Consultă-te cu un avocat și sunt șanse mari să scapi de plata sumei adiționale, mai ales dacă aceasta este rezultatul unei clauze contractuale abuzive.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele