Lovitură de teatru pentru Putin. Ucraina neagă ultimele afirmații ale Rusiei despre acordul pentru cereale
Răsturnare de situație! Ucraina a negat, joi, că ar fi oferit noi garanții pentru ca Rusia să revină în acordul pentru exportul de cereale pe Marea Neagră. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a punctat că țara sa nu şi-a asumat nicio obligație nouă, în afara celor existente deja.
Ucraina dă cărțile pe față despre „garanțiile scrise” invocate de Rusia
Oficialul de la Kiev susține că Moscova a revenit asupra deciziei de a se suspenda din acord ca urmare a eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Potrivit lui Oleg Nikolenko, cei doi lideri, în coordonare cu Ucraina, „au găsit cuvintele” pe care președintele rus Vladimir Putin „le-a înțeles”: „A fost o poziție de forță, nu de concesii”, a subliniat diplomatul ucrainean.
Condiția lui Putin pentru deblocarea acordului de cereale
Anterior, Kremlinul a anunțat că Federația Rusă a decis să deblocheze acordul privind exporturile de cereale pe mare, după ce Kievul a oferit „garanții scrise” că nu va folosi coridorul maritim în scopuri militare. Se știe că Moscova a acuzat Ucraina că a folosit drone de pe o navă aflată pe ruta respectivă pentru a ataca flota rusă din Sevastopol.
„Ucraina nu a folosit și nu intenționează să utilizeze coridorul de cereale în scopuri militare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.
Semnat în vară sub medierea ONU şi a Turciei, acordul pentru exportul de produse agricole pe Marea Neagră a permis deblocarea a milioane de tone de cereale aflate în porturile Ucrainei, salvând omenirea de la o criză alimentară accentuată.
Putin a cerut promisiuni reale de la Kiev
Șeful Kremlinului i-a transmis, marți, președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că dorește „garanții reale” de la Kiev înainte de a se alătura acordului pentru cereale. Într-un apel telefonic, Putin i-a explicat prietenului său de la Ankara că Rusia a vrut promisiuni din partea Ucrainei privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare.
Acordul a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene în luna august, atenuând criza alimentară globală cauzată de război. Sâmbătă, Moscova a acuzat Kievul că a folosit greșit coridorul maritim pentru atacul din Sevastopol, motiv pentru care și-a suspendat participarea la acord.
Putin i-a explicat lui Erdogan că este „necesară o anchetă amănunțită asupra circumstanțelor incidentului” împotriva flotei ruse de la Marea Neagră. „Numai după aceea se va lua în considerare problema reluării lucrărilor” în cadrul acordului, a spus el, referindu-se atât la investigație, cât și la garanțiile solicitate.