28 dec. 2022 | 10:43

Lovitura autorităților pentru Petrom și Romgaz: suprataxarea profitului din petrol și gaz, gata să intre în vigoare

ACTUALITATE
Lovitura autorităților pentru Petrom și Romgaz: suprataxarea profitului din petrol și gaz, gata să intre în vigoare

În contextul exploziei profitabilității în domeniul petrolier și al gazelor naturale, autoritățile române au decis supraimpozitarea, ca un fel de taxă de solidaritate dedicată giganților care s-au îmbogățit în ultimul an și care, conform prognozelor, vor continua acest trend și în 2023.

În ședința Guvernului de astăzi, 28 decembrie 2022, se va analiza un proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește suprataxarea producătorilor de țiței și gaze naturale, dar și a rafinăriilor care produc benzină și motorină pe meleaguri mioritice. Este important de reținut că aceasta este doar o inițiativă ce trebuie să mai parcurgă multe etape înainte de a-și face simțite efectele în piață.

Ce funcționează taxa de solidaritate, lovitura financiară pentru Petrom, Romgaz și nu numai

În condiții ideale, de la 1 ianuarie 2023, se va aplica un impozit semnificativ mai mare pentru companiile din industria petrolului și gazelor naturale. Suprataxarea se va calcula pe diferența de profit dintre sumele câștigate în 2022 și 2023, comparativ cu profitul mediul al anilor 2018 – 2021, în situația în care vorbim de un salt al profitabilității mai mare de 20%.

Suma pe care speră să o obțină autoritățile, conform proiectului, este de 60% pe diferența dintre profitul acestui an și valorile din 2018 – 2021, dacă acea diferență va fi mai mare de 20%. Mecanismul se va repeta și profitul din 2023, cu aceeași formulă de calcul.

Inițiativa, deși pare una agresivă și cât se poate de serioasă, de fapt, este o aliniere la normative europene. Această suprataxă pe diferența de profit transpune în legislația românească un regulament european care ar urma să se aplice la nivelul UE. Cu un pic de noroc, ordonanța ar urma să fie adoptată în ultima ședință a Executivului din acest an, pe 28 sau 29 decembrie.

Impozitul se va plăti la 25 iunie, iar banii vor fi virați într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe, denumit “Contribuție de solidaritate”. Banii pot fi folosiți atât pentru ajutorarea consumatorilor, cât și pentru stimularea regenerabilelor sau pentru proiecte de reducere a consumului sau proiecte transfrontaliere, potrivit principiilor din programul RePowerEU.

Cei mai afectați de aceste schimbări sunt Petrom și Romgaz, companii care oricum plătesc deja suprataxe la gaze și vând majoritatea gazului la preț plafonat. Rompetrol ar putea avea de suferit din cauza rafinăriei Petromidia.

“Se instituie contribuția de solidaritate ca o măsură comună și coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarității, generarea de venituri suplimentare pentru ca autoritățile naționale să ofere sprijin financiar gospodăriilor și întreprinderilor puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.

Contribuția se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societățile în cauză care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar”.

ȚContribuția de solidaritate se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit prevăzuți la art. 13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor prevăzuți la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv cei care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit și  ponderea acestor activități în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75%  inclusiv. Activitățile din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor  sunt cele care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE Rev. 2 și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specific, având codurile CAEN: 0610 – «Extracția țițeiului», 0620 – «Extracția gazelor naturale», 0510 – «Extracția huilei», 1910 – «Fabricarea produselor de cocserie» și 1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»”.

“Pentru contribuabilii care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit se propune ca fiecare  membru al grupului fiscal care datorează contribuția de solidaritate, să calculeze și să vireze contribuția de solidaritate pe baza profitului impozabil determinat în mod individual.

Pentru combaterea transferurilor profiturilor către persoanele afiliate contribuabililor care sunt obligați la plata contribuției de solidaritate este necesară extinderea obligației de plată a contribuției și la persoanele afiliate acestora”.

“Baza de calcul pentru contribuția de solidaritate se determină:

– pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, pe profiturilor impozabile anuale, calculate potrivit Legii 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, din exercițiul financiar 2022, respectiv din exercițiul financiar 2023 care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021;

– pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, pe baza profiturilor contabile aferente exercițiului financiar 2022 respectiv aferente exercițiului financiar  2023 la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor contabile aferente exercițiilor financiare ale perioadei 2018-2021.

Profiturile impozabile/contabile aferente exercițiului financiar 2022 și respectiv aferente exercițiului financiar 2023 sunt cele determinate potrivit regulilor fiscale/reglementărilor contabile aplicabile, înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenți.

În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv din 2023 depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile față de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de  60%”, se arată în nota de fundamentare a documentului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele