Legea avertizorilor de integritate, promulgată de Iohannis. Ce înseamnă asta pentru România
Uniunea Salvați România a anunțat, marți seară, că proiectul legii avertizorilor de integritate a fost readoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Însă, amendamentele USR au fost respinse, deşi ar fi facilitat dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice, a relatat partidul politic.
Legea avertizorilor de integritate, readoptată de Camera Deputaților
Update 28 martie, ora 16.10. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, modificarea legii privind protecția avertizorilor în interes public, unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a blocat o tranşă de 3,2 miliarde de euro în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Raportările anonime urmează să fie examinate și soluționate în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată.
„Prezentul demers legislativ propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că raportările anonime urmează a se examina și soluționa în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerința referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, se arată în expunerea de motive.
Update 21 martie, ora 12.47. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Legii privind protecţia avertizorilor în interes public și merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Aprobarea cererii de plată numărul doi din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depinde de îndeplinirea acestui jalon.
„Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, potrivit proiectului de lege.
În urma modificărilor făcute la Senat, la solicitarea Comisiei Europene, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”. Prin această lege, România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937, ce constituie jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
În opinia celor de la Bruxelles, „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, mai susține Comisia Europeană, prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.
Știrea inițială: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, Legea avertizorilor de integritate, aflată în reexaminare la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, dar amendamentele USR nu au trecut, cu toate că ar fi facilitat dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice, a explicat Uniunea Salvaţi România.
„Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, astăzi, legea avertizorilor de integritate fără a ţine cont de propunerile USR care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime”, relatează Uniunea Salvați România.
Acuzații făcute de USR
Potrivit reprezentanţilor USR, mai multe amendamente au fost formulate la acest proiect de lege, ca urmare a criticilor ONG-urilor care au arătat că forma votată de coaliţia de guvernare descurajează raportarea anonimă şi, implicit, dezvăluirea neregulilor.
În acest sens, partidul a propus ca şi raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate şi soluţionate în măsura în care conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii, dar majoritatea PSD-PNL-UDMR nu a fost de acord cu această propunere.
Ce fac PSD, PNL şi UDMR
Deputatul USR-ist Silviu Dehelean, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, acuză PSD, PNL şi UDMR că ignoră instituţiile europene, ca şi în cazul legilor justiţiei.
„Zilele astea, în ciuda liniştii de la tv, PSD, PNL şi UDMR finalizează opera lui Dragnea şi ucid integritatea în instituţiile publice, prin măcelărirea legii avertizorilor de integritate. Astăzi, la Comisia Juridică, au respins amendamentele USR care ar fi reparat legea. Denunţătorii trebuie să fie anonimi, nu şi în viziunea PNL şi PSD. Altfel, cum ar putea să mai denunţe cineva şefii corupţi din instituţiile publice? (…) PSD, PNL şi UDMR ignoră, însă, în continuare instituţiile europene, aşa cum am văzut că au făcut-o şi cu legile justiţiei”, a spus Dehelean.
Act normativ reexaminat la cererea lui Iohannis
Joi, 1 septembrie, Senatul a adoptat proiectul legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată la cererea formulată de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de liderul de la Cotroceni. Legea fusese iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, verificată de către CCR şi retrimisă Parlamentului pentru reevaluare.
Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei oamenilor care raportează încălcări ale legii în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat. Legea presupune transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia celor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.