21 iul. 2022 | 17:38

Lege nouă: toate bancomatele din țară vor fi modificate. Ce se întâmplă, care e explicația

ACTUALITATE
Lege nouă: toate bancomatele din țară vor fi modificate. Ce se întâmplă, care e explicația

Președintele României tocmai a promovat o nouă lege, în baza căreia vor fi supuse unor schimbări atât bancomatele din țară, cât și automatele de bilete sau alte servicii de comunicații electronice.

Scopul modificărilor este acela de a face aceste servicii mai accesibile persoanelor care suferă de anumite dizabilități. Astfel, vor fi eliminate provocările și obstacolele pe care le întâmpină anumiți utilizatori cu nevoi speciale, atunci când apelează la astfel de servicii.

De când se aplică schimbarea

Conform legislației, măsurile privind accesibilitatea vor trebui implementate în țara noastră până în anul 2025.

Important de rețiunut că legea promulgată în țară este o transpunere în legislația internă a prevederilor Directivei (UE) 2019/882 a Parlamentului European a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.

Autoritățile europene explică faptul că de pe urma noilor măsuri vor avea de câștigat mai multe categorii de cetățeni, precum vârstnicii sau femeile gravide.

„Cererea de produse și servicii accesibile este ridicată și se preconizează că numărul de persoane cu dizabilități va crește semnificativ. Un mediu în care produsele și serviciile sunt mai accesibile contribuie la o societate mai favorabilă incluziunii și facilitează o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități. În acest context, ar trebui să se țină seama de faptul că prevalența dizabilității în Uniune este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

Alte persoane care se confruntă cu limitări funcționale, precum persoanele în vârstă, femeile gravide sau persoanele care călătoresc cu bagaje, ar avea și ele de câștigat de pe urma prezentei directive. Conceptul de „persoane cu limitări funcționale” la care face trimitere prezenta directivă include persoanele care au deficiențe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale, deficiențe legate de vârstă sau provocate de alte cauze legate de funcționarea corpului uman, permanente sau temporare, care, în interacțiune cu diferite bariere, pot limita accesul la produse și la servicii și pot conduce la o situație ce impune adaptarea respectivelor produse și servicii la nevoile lor specifice”, explică europenii.