Lege nouă în Energie, după sufletul românilor: se dau banii înapoi pe facturi
Noi schimbări legislative se arată la orizonul pieței energetice autohtone. Consumatorii români de electricitate vor fi încântați să afle că drepturile lor în fața furnizorilor vor fi extinse semnificativ și se vor contura pârghiile legale, astfel încât oamenii sa poată cere banii înapoi pe facturi în anumite condiții.
Coaliția de guvernare are pe masă, în acest moment, noi propuneri care să reglementeze mai bine sectorul energetic din România și care să protejeze consumatorul, în cea mai dificilă criză din ultimele decenii.
S-ar fi ajuns deja la un consens în cadrul celor trei partide care constituie puterea executivă în România, iar acest lucru înseamnă că noile măsuri sunt ca și adoptate sau, mai bine zis, este doar o chestiune de timp până când vor deveni literă de lege în sectorul energetic de la noi din țară.
Chiar îți primești banii înapoi, furnizorul nu are cum să te refuze, legea îi interzice
Ce prevăd noile măsuri? Ei bine, vei putea să-ți primești banii înapoi de la furnizorul tău de energie, la regularizare, dacă valoarea pe care ai consumat-o este mai mică decât suma pe care ai plătit-o pentru energia estimată.
Astfel, furnizorii vor fi obligați, de prevederi legale foarte clare, să-ți înapoieze până la ultimul bănuț.
Între timp, până când vom vedea aceste măsuri în vigoare, coaliția a decis să intervină și în zona socială, cu o serie de majorări de venituri menite să mai diminueze povara financiară de pe umerii oamenilor, greu încercați de scumpirile scăpate de sub control din ultima perioadă.
Astfel, salariul minim brut pe țară crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, se măresc alocațiile pentru copii, persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație, voucherele sociale vor continua să fie adoptate și după 1 ianuarie 2023, pensiile românilor cresc cu 12,5% și apar noi forme de sprijin financiar pentru persoanele din țara noastră cu venituri mici. De exemplu, există posibilitatea de a fi alocați bani pentru plata facturilor, dar și pentru încălzire, în fiecare sezon rece. Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%.