Legătura dintre durata de viață a unui animal și schimbările climatice: care sunt speciile vulnerabile
Niciun animal nu este imun la efectele schimbărilor climatice, dar unele sunt semnificativ mai sensibile decât altele. Ele pot trăi într-un habitat care suferă tulburări severe sau pot să nu aibă capacitatea de adaptare pentru a ține pasul, chiar dacă mediul lor este relativ stabil.
Dar, pe măsură ce oamenii se luptă să controleze schimbările climatice, avem și datoria de a ajuta animalele să supraviețuiască crizei pe care am creat-o.
Deși acest lucru înseamnă eforturi pentru a salva speciile individuale puternic afectate, înseamnă, de asemenea, să luăm în considerare și ce tipuri de animale sunt cele mai mai puțin vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.
Cum se adaptează un animal la schimbările climatice
Astfel, o echipă de cercetători europeni a examinat înregistrările pentru 157 de specii de mamifere terestre, căutând legături între anomaliile meteorologice anuale, ratele de creștere a populației și istoria vieții la nivel de specie. Descoperirile lor, publicate în eLife, indică un model potențial important în relația dintre istoria de viață a unei specii și răspunsul acesteia la anomaliile meteorologice anuale.
„Putem vedea un model clar: animalele care trăiesc mult timp și au puțini descendenți sunt mai puțin vulnerabile atunci când vremea extremă lovește, decât animalele care trăiesc pentru o perioadă scurtă de timp și au mulți descendenți”, spune biologul evoluționist Owen Jones de la Universitatea Danemarcei de Sud.
Exemplele din primul grup includ elefanții, tigrii, lamele și unii lilieci cu viață lungă, în timp ce cel din urmă include multe marsupiale și rozătoare mici.
Aceste noi descoperiri se potrivesc cu alte studii, scriu cercetătorii, observând că speciile cu viață mai lungă, cu mai puțini descendenți tind să fie mai rezistente la fluctuațiile de mediu. Astfel de creaturi au evoluat pentru a rezista diferitelor condiții pe care probabil le vor întâlni pe durata de viață mai lungă. Creaturile cu istorii de viață „mai lente” se descurcă adesea mai bine în timpul dezastrelor, cum ar fi seceta prelungită, de exemplu, în comparație cu speciile cu viață mai scurtă.