29 iun. 2022 | 11:55

Leagănul civilizației, aparent mai vechi decât se știe: fosile umane, nou descoperite, dau istoria peste cap

ACTUALITATE
Leagănul civilizației, aparent mai vechi decât se știe: fosile umane, nou descoperite, dau istoria peste cap

O serie de rămășițe umane, găsite în peșterile din Africa de Sud, pot fi mult, mult mai vechi decât sugerau estimările inițiale.

Sistemul de peșteri de calcar Sterkfontein, nu departe de Johannesburg, a „produs” atât de multe oase antice aparținând Australopithecus, în ultimul secol, încât zona a fost numită leagănul civilizației.

Noile tehnici sugerează că rămășițele datează de aproape 4 milioane de ani, informație care le face chiar mai vechi decât Australopithecus afarensis Dinkinesh, poreclit Lucy.

„Sterkfontein are mai multe fosile de Australopithecus decât oriunde altundeva în lume”, a spus geologul și geofizicianul Darryl Granger, de la Universitatea Purdue.

„Este greu să obții o datare corectă asupra lor. Oamenii s-au uitat la fosilele de animale, găsite în apropiere, și au comparat vârstele caracteristicilor din peșteră, cum ar fi pietrele, și au obținut o serie de date diferite. Ceea ce fac calculele noastre este să rezolve aceste controverse”, a continuat acesta.

Leagănul civilizației umane își schimbă coordonatele istorice

Datarea rămășițelor antice umane nu este tocmai ușoară, mai ales în peșteri. Dinkinesh a fost estimat cu 3,2 milioane de ani în urmă, pe baza datarii radiometrice a cenușii vulcanice din sedimentul în care a fost găsit. Calculele anterioare, pentru sistemul complex Sterkfontein, s-au bazat pe vârsta pietrelor de calcit găsite în umplutura peșterii. Ele s-ar fi format în urmă cu aproximativ 2 până la 2,5 milioane de ani. Cu toate acestea, piatra se poate forma peste sedimentul mai vechi, iar acest lucru pare să fi fost cazul și la Sterkfontein.

Lucrările anterioare pe un alt schelet faimos al Sterkfontein Australopithecus, cel al individului numit Little Foot, au estimat o vârstă de 3,67 milioane de ani.

Echipa a descoperit că sedimentele purtătoare de Australopithecus datează de acum între 3,4 și 3,7 milioane de ani. Aceasta înseamnă că rămășițele recuperate din zăcământ sunt toate de la începutul erei Australopithecus și nu de La sfârșitul acesteia, așa cum se credea anterior.

„Homininii mai tineri, inclusiv Paranthropus și genul nostru Homo, apar între aproximativ 2,8 și 2 milioane de ani în urmă”, a declarat arheologul Dominic Stratford de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, coordonatorul cercetării Sterkfontein.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele