14 dec. 2022 | 20:37

Consiliul și Parlamentul European au aprobat scutirea de vize pentru cetățenii din Kosovo care vor să intre în țările UE

ULTIMA ORĂ
Consiliul și Parlamentul European au aprobat scutirea de vize pentru cetățenii din Kosovo care vor să intre în țările UE

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat marți că țara sa va depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului, angajându-se să participe la discuțiile cu Serbia, sponsorizate de Bruxelles, pentru a rezolva diferendele restante. Miercuri seara, 14 decembrie, Parlamentul și Consiliul European au decis ridicarea vizelor UE pentru Kosovo.

Liberalizarea vizelor pentru Kosovo

Update 14 decembrie, ora 20.30. Statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au convenit asupra unui plan care va permite cetățenilor din Kosovo să intre în țările europene vize, potrivit agenției AFP.

Parlamentul și Consiliului European au precizat că noile norme care permit două vizite de 90 de zile pe an vor intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2024.

Astăzi, Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la proiectul de regulament privind călătoriile fără viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo. Textul convenit trebuie acum să fie aprobat de Consiliu și de Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Noile norme ar permite titularilor de pașapoarte kosovare să călătorească în UE fără viză pentru o perioadă de ședere de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Această scutire de obligația de a deține viză s-ar aplica de la data de începere a funcționării Sistemului european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) și, în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie 2024.

Kosovo a înregistrat progrese semnificative în toate componentele foii de parcurs privind liberalizarea vizelor. Pe baza acestei evaluări, Comisia a propus eliminarea obligativității vizelor pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo. Exonerarea de obligația de a deține viză va asigura că întreaga regiune a Balcanilor de Vest se află sub același regim de vize.

Comisia va continua să monitorizeze în mod activ punerea în aplicare a acestor cerințe, inclusiv alinierea politicii în materie de vize, prin intermediul mecanismului de liberalizare post-viză.

Kosovo vrea în UE

Update 14 decembrie, ora 15.54. Principalii responsabili politici din Kosovo au semnat, miercuri, documentul prin care solicită aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la Priștina.

„Progresul va depinde de angajamentul nostru faţă de reforme profunde şi progresiste. Cât de repede vom avansa depinde de noi”, a spus premierul kosovar Albin Kurti.

Memorandumul a mai fost semnat de preşedinta kosovară Vjosa Osmani şi de liderul parlamentului de la Priștina, Glauk Konjufca, urmând ca documentul să fie transmis preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

„Astăzi este o zi istorică. Este un moment istoric. Facem pasul decisiv către împlinirea visului nostru, apropiindu-ne cu încă un pas de UE. Pentru Kosovo nu există alternativă”, a anunțat Vjosa Osmani. Iar Glauk Konjufca le-a cerut statelor membre ale blocului comunitar să sprijine „în unanimitate” acest „prim pas oficial în drumul către aderarea la UE”.

Update 12 decembrie, ora 23.05. Serbia îndeamnă țările membre ale UE care nu recunosc independența Kosovo să împiedice Pristina să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană la 15 decembrie, a declarat luni prim-vicepremierul și ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dacic.

„Lucrăm la acest lucru, pentru a îndemna toate țările membre ale UE care nu au recunoscut Kosovo să conteste această chestiune din punct de vedere al statutului, adică (…) nu există condițiile necesare pentru a discuta acest lucru”, a declarat Dacic pentru agenția de presă Tanjug.

”Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie, dar aceasta depinde şi de preşedinţia Consiliului UE”, a adăugat Ivica Dacic.

Anterior, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că, la 15 decembrie, Pristina va depune oficial cererea de aderare la UE, încălcând astfel Acordul de la Washington. Vucic a declarat că va trimite scrisori personale liderilor Greciei, Spaniei, Ciprului, României și Slovaciei, țări care nu au recunoscut independența Kosovo.

Anterior, președintele provinciei nerecunoscute Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat că Pristina va depune cererea de aderare la UE până la sfârșitul acestui an.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat în acest sens că UE va evalua cererea de aderare din partea Kosovo nerecunoscut când documentul va fi primit oficial de la Pristina.

Știre inițială: „Voi anunța astăzi, aici, în fața tuturor liderilor UE: Kosovo își va depune cererea de aderare la UE până la sfârșitul acestui an”, a declarat Osmani la sosirea la Tirana, la un summit UE-Balcanii de Vest.

Cinci state din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în diferite stadii ale procesului de aderare la UE. Însă Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, nu a depus încă o cerere de aderare.

Belgradul și Pristina s-au angajat în 2013 la un dialog sponsorizat de UE pentru a rezolva problemele restante, dar s-au înregistrat puține progrese. Acordul cu Kosovo rămâne una dintre principalele condiții prealabile pentru ca Serbia să adere la UE.

„Credem că dialogul care este condus de Uniunea Europeană și susținut pe deplin de Statele Unite ale Americii este singura cale de a ajunge la un acord final care să se axeze pe recunoașterea reciprocă”, a declarat Osmani.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și-a exprimat, de asemenea, angajamentul față de dialogul cu Kosovo și față de cel sponsorizat de UE.

„Dar, în același timp, trebuie să ne protejăm interesele în conformitate cu constituția”, a declarat Vucic. Constituția Serbiei consideră Kosovo parte integrantă a Serbiei.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo continuă

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după 11 săptămâni de lovituri aeriene ale NATO pentru a opri uciderea și expulzarea etnicilor albanezi în cadrul unei contrainsurgențe sârbe.

Recent, tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au amplificat atunci când autoritățile din Kosovo au trecut la punerea în aplicare a unei decizii de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de sârbi în regiunile în care etnicii sârbi sunt majoritari cu cele emise de autoritățile din Kosovo.

„Am încurajat întotdeauna dialogul dintre Belgrad și Pristina, care trebuie să aibă loc cu bună credință pentru ambele părți”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Dacă această problemă nu va fi rezolvată – și pentru ca ea să fie rezolvată ambele părți trebuie să facă un pas înapoi – va fi dificil să se facă progresele necesare în ceea ce privește finalizarea integrării Balcanilor de Vest în familia europeană”, a spus el.