Klaus Iohannis, reacție după ce Olaf Scholz și-a arătat susținerea față de aderarea României la Spațiul Schengen

Klaus Iohannis, reacție după ce Olaf Scholz și-a arătat susținerea față de aderarea României la Spațiul Schengen

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut că România, Croația și Bulgaria întrunesc condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis a reacționat la anunțul oficialul german.

Iohannis îi mulțumește lui Olaf Scholz

Șeful statului, Klaus Iohannis, a reacționat la anunțul lui Olaf Scholz, mulțumindu-i cancelarului german pentru angajamentul personal.

„Salut anunţul făcut astăzi, la Praga, de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României – un obiectiv strategic al ţării mele, care îndeplineşte în mod clar toate cerinţele tehnice. Îi mulţumesc pentru angajamentul său personal!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, într-o postare pe Twitter.

MAE, reacție la declarația cancelarului german

Ministrul de Externe german a discutat despre aderarea României la Schengen, într-o discuție cu Bogdan Aurescu, șeful MAE, la jumătatea lunii iulie.

„Raportul privind statul de drept pe care l-a publicat ieri Comisia Europeană și care spune că s-au înregistrat progrese evidente în România – aceasta este o veste bună și cu privire la următorii pași de integrare europeni și este important acest lucru, pentru că ne apărăm valorile comune.

Țările care susțin valorile comune, care susțin niște politici ce nu sunt întotdeauna ușoare – trebuie ca aceste țări să primească recunoaștere pentru acești pași, trebuie să primească recunoaștere pentru ceea ce fac pentru Europa”, preciza Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei.

Bogdan Aurescu a declarat atunci că aderarea la Schengen va întări acțiunea de ansamblu a UE privind o piață internă fără frământări.

„Credem că, pe baza pregătirii României în acest dosar, din punct de vedere tehnic, credem că aderarea la spațiul Schengen va întări acțiunea de ansamblu a Uniunii pentru a contribui la o piață internă fără fragmentări, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru asigurarea rezilienței Uniunii Europene”.

Olaf Scholz a anunțat că susține aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen și că „va lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”.

„Schengen-ul este una dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase (…) Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline. Voi lucra pentru a le vedea ca membre cu drepturi depline”, a precizat Scholz.