12 iun. 2022 | 10:35

Japonia a testat o turbină gigantică: cum produce curent electric

ACTUALITATE
Japonia a testat o turbină gigantică: cum produce curent electric

În urma dezastrului nuclear devastator de la centrala nucleară de la Fukushima din Japonia în 2011, oficialii au căutat noi surse de energie verde.

Un producător de mașinării grele din Japonia, numit IHI Corp, a testat cu succes un prototip al unei turbine masive, de dimensiunea unui avion, care poate genera electricitate din curenții oceanici puternici de adâncime, conform Bloomberg. Acest lucru pune bazele unei noi surse promițătoare de energie regenerabilă care nu se bazează pe zile însorite sau vânturi puternice.

Cel mai recent prototip al companiei se numește Kairyu și cântărește 330 de tone. Cum funcționează? Două ventilatoare cu turbină contrarotativă sunt conectate printr-un fuzelaj masiv, care permite întregului aparat să plutească în timp ce este ancorat pe fundul mării, plutind între 30 și 50 de metri sub suprafață. Acolo, trage energie dintr-unul dintre cei mai puternici curenți oceanici din lume, în largul coastei de est a Japoniei, folosindu-l pentru a-și învârti turbinele puternice.

Japonia are un proiect măreț

Așadar, în timpul demonstrațiilor de la începutul acestui an, compania a reușit să genereze aproximativ o sută de kilowați de putere stabilă. Mai mult, în timpul testelor viitoare, IHI Corp speră să genereze doi megawați, cu speranța de a începe operațiunile comerciale în anii 2030, relatează Bloomberg.

Japonia explorează, de asemenea, alte modalități de a genera energie din mare, inclusiv energia mareelor ​​și conversia energiei termice oceanice. Ca referință, cea din urmă generează electricitate prin exploatarea diferenței de temperatură dintre apa rece și caldă a oceanului.

Inginerii au acum provocarea de a scala operațiunea până la un punct în care are sens economic, ceea ce nu este o operație ușoară.

„Cea mai mare problemă pentru turbinele cu curent oceanic este dacă ar putea produce un dispozitiv care să genereze energie economic din curenți care nu sunt deosebit de puternici”, a declarat Angus McCrone, analist de energie marină, pentru Bloomberg.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele