20 mai 2022 | 20:29

Italia propune un plan de pace în patru etape între Rusia și Ucraina. Reacția Kievului

ULTIMA ORĂ
Italia propune un plan de pace în patru etape între Rusia și Ucraina. Reacția Kievului

Italia propune un plan de încetare a războiului între Rusia și Ucraina. Ministrul de Externe, Luigi di Maio, i-a înaintat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, o schiță etapizată pentru un acord de pace la Kiev, începând cu o încetare a focului și terminând cu un tratat privind „teritoriile în litigiu”, precum și un acord multilateral privind garanțiile de securitate în Europa. Schema a fost trimisă și celorlalți reprezentanți G7: SUA, Franța, Germania, Canada, Japonia, Marea Britanie. Ce presupun acești pași elaborați de Italia?

Pace între Rusia și Ucraina. Planul Italiei a ajuns pe masa ONU

Update 20 mai, ora 20.26. Guvernul de la Kiev „studiază” propunerea Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

„Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate. În acelaşi timp, orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

Știrea inițială: Italia vrea ca războiul Rusia-Ucraina să înceteze. În acest sens, a elaborat un plan de pace în patru etape între Rusia și Ucraina. Astfel, primul pas constă în realizarea unei încetări temporare a focului, condiția fiind continuarea negocierilor. Programul ar putea fi supravegheat de o echipă internațională de mediere din țări precum Franța, Germania, Italia, Turcia, SUA, China, Canada, Marea Britanie, Polonia și Israel sau organizațiile internaționale, în principal ONU și UE.

Un plan de pace al guvernului italian între Ucraina și Rusia, format din patru etape: încetarea focului și desființarea liniei frontului, neutralitatea și aderarea Kievului la UE, soluționarea diferendelor din Donbass și Crimeea, un acord multilateral privind securitatea în Europa. Ministrul Luigi Di Maio l-a prezentat la New York, în timpul unui interviu cu secretarul ONU, Antonio Guterres, și o parte din conținutul proiectului a fost trimis și țărilor G7.

În ce condiții s-ar putea încheia războiul

A doua etapă presupune încetarea focului și demilitarizarea liniei frontului. Ar trebui să demareze negocieri internaționale despre statutul Ucrainei, care vizează neutralitatea acesteia cu garanții de securitate. Este inclusă și aderarea țării la UE. Pentru atingerea acestor obiective, se ia în calcul organizarea unei conferințe internaționale de pace.

Soluții prezentate de guvernul de la Roma

Apoi, prin mediere internațională, au loc discuții despre „disputa teritorială” dintre Rusia și Ucraina. După cum scriu jurnaliștii de la Repubblica, propunerile formulate de Italia au în vizor autonomia deplină a Crimeei și Donbasului, garanții ale drepturilor la afiliere lingvistică și culturală, stabilirea unei autoguvernări depline și securitate independentă, dar menținând integritatea teritorială a Ucrainei și afirmând-o pe plan internațional.

Ridicarea treptată a sancțiunilor

Cel de-al patrulea plan presupune încheierea unui acord multilateral privind pacea și securitatea în Europa, care va reglementa relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă. Printre sarcinile prioritare enumerăm stabilitatea strategică, dezarmarea și controlul armelor, prevenirea conflictelor de orice fel și măsurile de consolidare a încrederii reciproce. De asemenea, ultima etapă prevede retragerea completă a soldaților ruși din teritoriile ocupate, de care se presupune că se leagă ridicarea treptată a sancțiunilor impuse Moscovei.