24 iun. 2022 | 18:56

Cine a fost Bulă, “omul” care a inspirat folclorul românesc de bancuri și glume. Originea numelui, neștiută de români

ENTERTAINMENT
Cine a fost Bulă, “omul” care a inspirat folclorul românesc de bancuri și glume. Originea numelui, neștiută de români

Oricât te-ai chinui, îți este imposibil să nu îți aduci aminte de unul dintre cele mai cunoscute personaje ale bancurilor. Află cine a fost Bulă, celebrul personaj cunoscut atât de cei mici ,cât și de bătrâni.

Românii sunt cunoscuți ca un popor cu simț al umorului, iar la baza acestei afirmații pot sta nenumăratele bancuri care ne umple de haz. Unul dintre cele mai cunoscute personaje ale bancurilor este celebrul Bulă. Acesta este un personaj fictiv, care ia naștere în perioada comunistă.

Cine a fost Bulă și cum a ajuns faimos

Undeva pe la începutul anilor ’60, din nevoia oamenilor de a vedea și partea plină a paharului și a face haz de necaz, dar și de a aduce ironii la regulile impuse de către Ceaușescu, se naște acest personaj. Bulă ajunge foarte faimos, iar unele persoane pot afirma cu tărie că este un erou național, în ciuda faptului că el există doar în imaginația noastră, a tuturor.

Banc cu bula

Banc popular cu Bulă (Sursa imagine: Facebook)

Care este istoria celui mai cunoscut personaj din bancuri, Bulă

În cadrul unui concurs realizat de către Televiziunea Română din anul 2006, românii sunt puși să aleagă cei mai mari 100 de români. Spre surprinderea tuturor, Bulă se claseză pe locul 59. În același an apare și un articol în Dilema veche, intitulat „Câțiva strămoși de-ai lui Bulă”, în care este caracterizat acest Bulă.

„Un personaj tragi-comic complex, plin de contradicţii, idiotul în absolut, plin de sclipiri de genialitate, căruia românii i-au atribuit de-a lungul timpului exact genul de evenimente care se întîmplă mereu mecanicului-socrului-mătuşii-vecinului-cuiva. Asemănat de unii cu un fel de Superman, de alţii cu un retardat mintal, Bulă reuşeşte totuşi să salveze mereu o cauză pierdută.

Despre el se spune în egală măsură cum că ar fi un tînăr slăbănog, urît ca dracu’, care strică viaţa fiecărei persoane care intră în contact cu el, la fel cum se spune că ar arăta ca o găluşcă cu mîini şi cu picioare, foarte gras, fiindu-i mai uşor să se dea de-a dura decît să meargă”, potrivit articolului „Câţiva strămoşi de-ai lui Bulă”, apărut în anul 2006 în Dilema Veche.

În spatele numelui acestuia este destul de deductibil că se află și o poveste, de multe ori asociată cu un cuvânt vulgar al limbii române. V.Volkan menționează în scrierea „O analiză psihico-politică: Totem și Tabu”, iar aici nu facem referire la „Totem și Tabu” a lui Freud, numele „Bulă” ar fi luat naștere din modificarea unei singure litere a cuvântului vulgar din limba română ce are sinonim cuvântul „penis”.