Iranul, salvarea Rusiei pentru a scăpa de sancțiuni. Cum plănuiește Putin să folosească Teheranul
Rusia intenționează să folosească Iranul ca o portiță pentru a ocoli sancțiunile internaționale privind Ucraina, dacă acordul nuclear dintre Teheran și puterile mondiale va intra din nou în vigoare, spun diplomații occidentali.
Rusia folosește Iranul să scape de sancțiuni
Moscova a trimis echipe de oficiali din domeniul comerțului și finanțelor, precum și directori de la Gazprom și de la alte companii la Teheran în iulie, în urma întâlnirii președintelui rus Vladimir Putin cu liderii iranieni, pentru a pune bazele unei cooperări mai strânse între cele două țări, scrie Politico.
În ultimele săptămâni, Iranul a trimis, de asemenea, două delegații oficiale la Moscova, axate pe energie și finanțe. Printre înalții oficiali prezenți s-au numărat șeful băncii centrale iraniene, Ali Saleh Abadi, ministrul adjunct al economiei, Ali Fekri, și șeful comisiei pentru economie a legislativului iranian, Mohammad Reza Pour Ebrahimi.
Potrivit diplomaților, iranienii au petrecut mai multe zile întâlnindu-se cu omologii lor și cu directori din sectorul privat.
Principala atracție a Iranului este că oferă o rută de rezervă pentru a vinde țițeiul rusesc sancționat – principala sursă de valută forte a Kremlinului.
Exporturile de petrol rusesc se confruntă cu un embargou aproape total din partea țărilor UE începând din decembrie, dar dacă se va ajunge la un acord nuclear internațional cu Iranul, acest lucru ar oferi un plan B perfect sincronizat pentru Putin.
În cadrul a ceea ce comercianții numesc un acord de „swap”, Iranul ar putea importa țiței rusesc pe coasta sa nordică a Mării Caspice și apoi să vândă cantități echivalente de țiței în numele Rusiei în petroliere iraniene care pleacă din Golful Persic, scrie publicația.
Iranul ar rafina petrolul rusesc pentru a-și satisface propria cerere internă vorace, în timp ce, datorită pactului nuclear, petrolul iranian exportat din sud ar fi scutit de sancțiuni.
Cum se poate folosi Moscova de Teheran
În plus, Iranul ar putea folosi în cele din urmă flota sa de petroliere, odată eliberată de sancțiuni, pentru a prelua petrol rusesc în porturile din afara Mării Caspice.
Această ipoteză depinde de reînnoirea sau nu a acordului atomic, în baza căruia Iranul își va limita activitățile nucleare în schimbul scutirii de sancțiuni.
Mulți diplomați implicați în discuții spun că un acord este aproape, deși nici SUA, nici Iranul nu au acceptat ultima propunere a UE.
Printre cei mai vocali susținători ai propunerii se numără Mihail Ulianov, ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale cu sediul la Viena, inclusiv la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU.
Săptămâna aceasta, Ulianov a lăudat ceea ce el a numit „sugestii de redactare destul de rezonabile” ale Iranului la propunerea UE.
„Să sperăm că luarea în considerare a acestor propuneri nu va dura mult timp la Washington”, a scris pe Twitter Ulianov, care și-a atras cenzura în ultimele luni pentru postările sale deseori dezechilibrate pe rețelele de socializare despre Ucraina.
Vizita lui Putin în Iran, prima ieșire de la izbucnirea războiului
Ca un semn al importanței acordate acum Teheranului, vizita lui Putin în Iran în iulie a fost prima sa vizită într-o țară din afara fostei Uniuni Sovietice de la izbucnirea războiului.
Ca un gest de bunăvoință, Teheranul și Moscova au profitat de ocazie pentru a anunța un memorandum de înțelegere privind proiecte comune în valoare de 40 de miliarde de dolari, care vizează în special dezvoltarea rezervelor de gaz din Golful Persic și producerea de gaz natural lichefiat de mare valoare.
Ali Akbar Velayati, consilier pe probleme de politică externă al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat puține dubii că schimburile sunt pe lista de priorități.
„Primim petrol din Rusia și Kazahstan prin Marea Caspică pentru a-l folosi pentru consumul intern și apoi livrăm petrol în aceeași cantitate clienților lor din sud”, a declarat acesta, citat de agenția de presă Fars, la scurt timp după călătoria lui Putin în Iran.
„Iranul este un bun partener în acest demers”, a declarat unul dintre diplomații occidentali. „Rusia are o dificultate, iar Iranul are o capacitate”.