01 aug. 2022 | 13:26

Iran, amenințare pentru întreaga lume: „Avem capacitatea de a produce o bombă atomică”

ULTIMA ORĂ
Iran, amenințare pentru întreaga lume: „Avem capacitatea de a produce o bombă atomică”

Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are intenția de a face acest lucru, a declarat luni Mohammad Eslami, șeful organizației pentru energie atomică a țării, potrivit agenției semioficiale de presă Fars.

Iranul poate produce o bombă atomică

Eslami a reiterat comentariile făcute de Kamal Kharrazi, un consilier senior al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în luna iulie.

Comentariile lui Kharrazi au însemnat o sugestie rară că Republica Islamică ar putea fi interesată de arme nucleare, pe care a negat de mult timp că le caută.

„După cum a menționat domnul Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un astfel de program nu se află pe ordinea de zi”, a declarat Eslami.

Iranul îmbogățește deja uraniu până la o puritate fisionabilă de până la 60%, cu mult peste plafonul de 3,67% stabilit în cadrul acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015. Uraniul îmbogățit la 90% este potrivit pentru o bombă nucleară.

În 2018, fostul președinte american Donald Trump a renunțat la pactul nuclear, în temeiul căruia Iranul și-a limitat activitatea de îmbogățire a uraniului, o potențială cale de acces la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiuni economice internaționale.

Iranul a răspuns la propunerea diplomatului de top al Uniunii Europene Josep Borrell, care vizează salvarea acordului nuclear, și caută o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică negociatorul nuclear iranian de top.

Nouă rundă de negocieri nucleare

Borrell a declarat că a propus un nou proiect de text pentru a revigora acordul.

„După schimbul de mesaje de săptămâna trecută și revizuirea textelor propuse, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să putem ajunge la o concluzie cu privire la calendarul unei noi runde de negocieri nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Schița generală a unui acord relansat a fost convenită în esență în martie, după 11 luni de discuții indirecte la Viena între Teheran și administrația președintelui american Joe Biden.

Dar discuțiile s-au întrerupt apoi din cauza unor obstacole, inclusiv a cererii Teheranului ca Washingtonul să ofere garanții că niciun președinte american nu va abandona acordul, așa cum a făcut Trump.

Biden nu poate promite acest lucru deoarece acordul nuclear este o înțelegere politică fără caracter obligatoriu, nu un tratat cu caracter juridic obligatoriu.