28 iul. 2022 | 14:11

Ion Iliescu poate să rămână fără titlul de revoluționar. Guvernul cere în instanță retragerea certificatului

ULTIMA ORĂ
Ion Iliescu poate să rămână fără titlul de revoluționar. Guvernul cere în instanță retragerea certificatului

Guvernul României cere Tribunalului București să-i retragă fostului președinte Ion Iliescu titlul de revoluționar cu rol determinant. Dosarul este înregistrat la instanța de judecată, dar nu a primit termen până acum. Solicitarea a fost făcută de Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, după ce a fost adoptat un document de Guvern, la finalul lunii mai. Acum, Executivul a mers cu această solicitare la Tribunalul București.

Lovitură dură pentru Ion Iliescu

În urma analizării detaliilor din CV, fostul șef de stat riscă să rămână fără certificatul de revoluționar. Legea din România spune clar că nu pot obține titlu de luptător la Revoluție persoanele care au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român, în perioada 1945 sau 1989. Deoarece judecătorii sunt în vacanță, termenul în acest caz s-ar putea da în toamnă.

Fostul președinte al României riscă să rămână fără titlul de revoluționar

Trebuie menționat că prima decizie luată de Tribunalul București nu va fi definitivă, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel să decidă dacă retrag sau nu acest certificat de revoluționar al lui Ion Iliescu. Potrivit documentului elaborat de Guvern, „comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953, unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

„Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în motivarea Secretariatul de stat.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a transmis instituției din Guvern o adresă cu privire la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie ’89 – Luptător remarcat prin fapte deosebite – de către Ion Iliescu.