05 ian. 2022 | 07:00

Înșelătoria WhatsApp care te lasă fără bani în cont, în România: cum funcționează metoda ”accidentul”

ACTUALITATE
Înșelătoria WhatsApp care te lasă fără bani în cont, în România: cum funcționează metoda ”accidentul”

WhatsApp a ajuns să fie gazda unui număr fabulos de tentative de fraudă. Multe dintre ele există doar în anumite părți ale mapamondului, dar metoda accidentul pare să fi făcut deja valuri în România.

”Accidentul” este o înșelătorie veche de câteva decenii, dar se pare că a început să ajungă din nou în actualitate prin intermediul platformei WhatsApp. În contextul în care mulți dintre noi se rezumă la a comunica prin mesaje în format text, chiar și membrii familiei sau prietenii apropiați, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că oamenii ajung să rămână fără bani în cont, fără a se asigura că nu greșesc.

WhatsApp și metoda ”accidentul” fac victime printre români

Victimele sunt abordate, prin intermediul WhatsApp, de pe un număr pe care nu-l au în agendă și le este prezentat un scenariu ce pare cât se poate de verosimil. ”Mami, mi-am pierdut telefonul şi nu mai am acces la contul cu bani. Îţi dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent (suma poate fi mult mai exactă, în funcţie de scenariu) pentru că trebuie să fac o plată azi” sau ”Mama, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi”.

După ce este prezentată premisa, sunt oferite detaliile de plată, iar frauda s-a finalizat. Tu ai rămas fără bani în cont și, din panică, te gândești că ai făcut un lucru bun. Pentru a preveni paguba, există însă câte soluții, iar unele sfaturi bune vin chiar de Poliția Română. ”Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi şi nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, transmit reprezentanţii Poliţiei.

În final, evită să faci viramente bancare, indiferent cât de mică este suma, fără un schimb de replici telefonic. Vorbește cu persoana pentru a te asigura că-i trimiți ei banii și nu ajuți financiar un hacker din celălalt capăt al lumii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele