Înjuri băncile că-ți „toacă” salariul? Stai să vezi ce probleme au bancherii, o să ți se facă milă de ei
Dacă te numeri printre acei români care nu mai vor să audă de bănci, supărați din cauza creșterilor accelerate ale dobânzilor, stai să vezi acest raport care arată cât de grea e totuși și viața bancherilor.
Sistemul bancar se confruntă cu o serie de riscuri în această perioadă, provocările ce apasă pe umerii instituțiilor de profil nefiind deloc unele de neglijat.
Conform unei analize a celor de la PwC România, pe lângă riscurile de reglementare și de credit specifice acestei industrii, respondenții din industria bancară pun un accent semnificativ pe riscurile de piață, securitatea cibernetică și managementul datelor, competiția din partea furnizorilor alternativi și riscurile climatice.
Și băncile plâng câteodată. Raportul care-ți dă satisfacție, dacă ți s-a pus „pata” pe sistem
Raportul PwC arată, concret, că top 3 cele mai importante riscuri cu care industria bancară se confruntă sunt riscul de piață, riscul cibernetic sau de gestionare a datelor și riscul privind modelul de afaceri sau operațional. Datele au fost extrase din sondajul Global Risk Survey 2022.
„Fiecare dintre aceste riscuri poate avea un impact semnificativ în ceea ce privește evoluția portofoliilor și a performanței financiare, conformitatea cu cerințele autorităților de reglementare dar și reputația instituției. În acest context, capacitatea băncilor de gestionare a riscurilor și reziliența reprezintă un pilon cheie în atingerea obiectivelor de afaceri.
Analizate pe rând, perturbările de pe piețele de mărfuri și din lanțurile de aprovizionare globale au afectat și continuă să afecteze evoluția inflației și, în consecință, evoluția economiei mondiale și stabilitatea macrofinanciară. Pentru bănci, măsurile insuficiente la nivel macro prudențial înseamnă că accelerarea împrumuturilor din ultima perioadă, coroborată cu majorarea dobânzilor la împrumuturi ar putea genera o creștere a riscului de credit, astfel că, în cazul unei recesiuni, băncile se vor confrunta cu provizioane semnificativ mai mari care să acopere pierderile potențiale din activitatea de creditare”, notează sursa citată.