21 iul. 2022 | 12:54

Începe valul de concedieri în firmele românești: cine sunt românii care-și pierd jobul, în plină criză a inflației

ACTUALITATE
Începe valul de concedieri în firmele românești: cine sunt românii care-și pierd jobul, în plină criză a inflației

Un fenomen nou a luat naștere pe piața muncii din țara noastră, odată cu modificarea Codului fiscal de către coaliția de guvernare.

Managerii companiilor locale au început să dea afară angajații care aveau contracte de muncă part-time, din cauza noilor prevederi fiscale care îi împovărează.

De ce sunt oamenii dați afară, de fapt

Noile prevederi fiscale stabilesc că pentru angajații part-time, angajatorii trebuie să achite contribuții similare unui contract de muncă cu normă întreagă. Evident că acest fapt pune o presiune nejustificat de mare pe bugetele companiilor, care preferă să apeleze la concedieri, în această situație.

Prin urmare, dacă lucrezi cu jumătate de normă sau doar câteva ore pe zi, trebuie să știi că există riscul să-ți pierzi jobul în perioada următoare, dacă firma la care muncești nu e dispusă să facă acest efort financiar. Din nefericire, probabil că foarte puține companii vor fi dispuse să suporte taxe mai mari, dat fiind contextul economic general, ce nu favorizează deloc mediul privat în această perioadă dificilă.

Taxele s-au triplat! Practic, în acest moment, pentru un salariat care lucrează 4 ore pe zi și are un salariu de 800 de lei brut, angajatorul plătește contribuții la stat de 299 de lei. Noile modificări fiscale vor forța companiile să scoată din buzunar o sumă mult mai mare, respectiv 894 de lei.

Prevederile Codului fiscal afectează prin aceste măsuri preponderent tinerii, studenții, care în paralel cu orele de la facultate muncesc part-time pentru a câștiga un ban de buzunar, iar veștile proaste pentru ei nu se opresc aici. Tot noul Cod fiscal mai impune și obligativitatea de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cazul persoanelor ce încasează venituri din salarii sau activități independente, indiferent de suma câștigată. Prin comparație, vechile prevederi fiscale prevedeau exceptarea de plată a CASS pentru persoanele care nu depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară.