20 iun. 2022 | 09:47

Incendii masive în Spania și Germania din cauza caniculei. Valul de căldură african ajunge și în România

ULTIMA ORĂ
Incendii masive în Spania și Germania din cauza caniculei. Valul de căldură african ajunge și în România

Pompierii spanioli și germani s-au luptat să țină, duminică, sub control incendiile de vegetație, pe fondul unui val de căldură neobișnuit în Europa de Vest pentru această perioadă a anului. În Spania, cele mai grave pagube au fost în provincia de nord-vest Zamora, unde au ars peste 30.000 de hectare (74.000 de acri), au spus autoritățile regionale, în timp ce oficialii germani au spus că locuitorii din trei sate din apropierea Berlinului au primit ordin să-și părăsească locuințele. Între timp, valul de căldură african ajunge și în țara noastră.

Europa, afectată de caniculă

Spania se topește din cauza caniculei. Autoritățile încearcă să țină sub control incendiile de vegetație în mai multe părți ale țării, pe fondul unui val de căldură cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius. Cele mai grave pagube au fost în provincia de nord-vest Zamora, unde au fost pârjolite peste 61.000 de acri (25.000 de hectare). Sutele de pompieri sunt ajutate de avioane și elicoptere încărcate cu apă. Experții au legat perioada anormal de caldă pentru Europa de schimbările climatice. Pe parcursul săptămânii trecute, termometrele au trecut de 40C în multe orașe spaniole, temperaturi de obicei așteptate în august.

Lipsa ploilor și rafalele de vânt au creat condițiile pentru incendiile de vegetație. Multe zone din Europa de Vest s-au confruntat cu temperaturi neobișnuit de calde în ultimele zile, agravând temerile legate de încălzirea globală.

Val de aer african peste România

Actualul val de căldură din Europa a început în urmă cu aproape o săptămână în Spania, unde temperaturile au ajuns până la 43 de grade. Nici România nu va fi ocolită de caniculă. Se vor înregistra maxime de peste 35 de grade Celsius.

„Este posibil ca România să se confrunte cu primul val de căldură din acest an. Primele date la acest moment indică posibilitatea ca începând din data de 20 să vorbim de primele zile cu valori de temperaturi specifice unei zile de caniculă, mai mari de 35 de grade Celsius.

Avansul de aer tropical va aborda și partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv zona țării noastre, astfel încât începând din data de 20, apoi progresiv de la o zi la alta, cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, să vorbim despre prezența acestui val de aer foarte cald care să aducă pentru zona de vest, sud, sud-est a țării, valori de peste 35 de grade Celsius și în zona țării noastre. Dacă vrem să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Incendii de vegetație în Germania

Germania este, de asemenea, afectată de numeroase incendii de vegetație, după o perioadă cu temperaturi caniculare și ploi puține. Duminică, 19 iunie, s-au înregistrat 39,2 C în orașele Dresda și Cottbus. Vânturile puternice au stârnit un incendiu în apropierea orașului Treuenbrietzen, la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Berlin, determinând autoritățile să ordone evacuarea a trei sate. Aproximativ 600 de persoane din Frohnsdorf, Tiefenbrunnen și Klausdorf au fost îndemnate să-și caute imediat adăpost într-un centru comunitar.