Încălzirea globală se simte la alimente, în agricultură: cât ne costă schimbările climatice, seceta
Schimbările climatice și încălzirea globală au un efect financiar dezastruos la nivel global. Cu toate acestea, unele domenii de activitatea sunt mai afectate decât altele, chiar dacă, în final, cel mai mare impact economic este resimțit la raf, de către cumpărătorii finali.
În ultima săptămână, a ajuns online un nou raport referitor la efectele economice ale schimbărilor climatice, cu accent pe sectorul agroalimentar. Acesta face parte din campania Race to Zero, susținută de ONU, conform Reuters și atrage atenția asupra faptului că marile firme din sectorul agroalimentare riscă pierderi de până la un sfert din valoarea lor de piață, până în 2030, dacă nu se aliniază la noile politici guvernamentale și, mai ales, la noicel comportamente ale consumatorilor, în contextul încălziri globale.
Pierderi de 150 de miliarde de dolari, din cauza schimbărilor climatice
Conform raportului citat mai sus, nu mai puțin de 40 de mari companii, inclusiv producători agricoli şi retaileri de alimente, ar trebui să evolueze conform unor scenarii diferite, considerate cheie pentru reducerea emisiilor, precum cel în care guvernele ar impune un preţ pentru emisiile de carbon sau cel în care consumatorii şi-ar reducere consumul de carne.
Dacă analiza este corectă, valoarea de piață a giganților din sectorul agroalimentar ar scădea în medie cu aproximativ 7% până în 2030 sau aproximativ 150 de miliarde de dolari, în situația în care nu se aliniază rapid la noile practici pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Același studiu atrage atenția asupra oportunităților de investiții și profitabilitate din domenii precum carnea pe bază de plante sau refacerea pădurilor. Raportul nu menționează după nume giganții analizați, pentru a nu fi perceput ca sfat de investiții.
Ca sfaturi sau soluții, realizatorii studiului menționează că investitorii și companiile din agroalimentație trebuie să facă un efort pentru a elimina materii prime precum uleiul de palmier și soia, dar să micșoreze și suprafețele creșterea vitelor, pentru că acestea contribuie la defrișări. ”Realitatea este simplă. Riscurile naturale devin rapid un factor integral din riscurile de investiţii”, a declarat Peter Harrison, director executiv la Schroders Plc.